Nikola Kovačević
0

'Imovina na teritoriji RS je njeno vlasništvo'

SRNA
Član Komisije za državnu imovinu BiH Nikola Kovačević izjavio je Srni da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila svoju teritoriju, koja je jasno razgraničena entitetskom linijom i što se na njoj nalazi, njeno je i vlasništvo.

Kovačević je poručio da se uzalud raduju oni koji misle da će zgrada Narodne skkupštine Republike Srpske, Palata Predsjednika Republike i neki drugi objekti biti vlasništvo BiH.

On je dodao da je popis imovine koji je sačinio OHR, čisto tehnička stvar i da on ne rješava pitanje vlasništva.

"Šume, poljoprivredna zemljišta, rude i druga prirodna bogatstva na koje pretenduju neki predstavnici iz FBiH i sa nivoa BiH, vlasništvo su RS. Društvena imovina, koja je zakonom iz 1993. godine, pretvorena u državnu, vlasništvo je RS, kojom u postupku privatizacije raspolažu ovlašćeni organi RS", naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da je teritorijalni princip za utvrđivanje vlasništva utemeljen u Dejtonskom sporazumu i da je on pravilo za svu nepokretnu imovinu, koja se nalazi na teritoriji RS.

"Visoki predstavnik je stavio zabranu raspolaganja samo na onaj dio imovine koja je po sukcesiji pripala BiH. Ova imovina takođe mora biti podijeljena po teritorijalnom principu, a dio treba obezbijediti zajedničkim inistucijama BiH, radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti", naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, vlade entiteta i Savjet ministara BiH treba da se dogovore koja je imovina potrebna ovim institucijama.

Ova imovina, objasnio je on, faktički je podijeljena, jer organi zajedničkih institucija, kao što su Oružane snage BiH i civilni organi vlasti, koriste tu imovinu i potrebno je samo donijeti formalno-pravni akt, koji bi ovo faktičko stanje pretvorio u pravno.

"Ukoliko ne dođe do sporazuma između entitetske vlade i Savjeta iministara o imovini potrebnoj zajedničkim insitucijama BiH, RS je u poziciji da svojim zakonom deblokira nametnuti zakon visokog predstavnika o raspodjeli imovine koja se nalazi na teritoriji RS", zaključio je Kovačević.