BiH
0

Imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH na dnevnom redu sjednice Doma naroda

FENA
U Sarajevu je za sutra najavljena sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se očekuje razmatranje odluke o imenovanju troje nedostajućih sudija Ustavnog suda FBiH.

Delegati u Klubu bošnjačkog naroda, ujedno članovi Stranke demokratske akcije (SDA), neće podržati imenovanje Šahbaza Džihanovića za sudiju iz reda Bošnjaka i vjerovatno će ostalim klupskim kolegama predložiti posezanje za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, rekao je agenciji Fena Ismet Osmanović, šef poslaničkog kluba te stranke u Predstavničkom domu.

"Ako se to desi, ostaje da se vidi da li će većina delegata Bošnjaka prihvatiti prijedlog kolega iz SDA", izjavio je Osmanović.

Amir Zukić, šef delegatskog kluba Bošnjaka u Domu naroda, obrazlažući u ranijim izjavama zašto on neće podržati imenovanje Šahbaza Džihanovića, navodi da je i predsjednik FBiH nerado potpisao odluku zbog dokumenata o Džihanovićevim svojevremenim malverzacijama na funkciji generalnog konzula BiH u Minhenu.

Tada je nezakonito dodjeljivano bosanskohercegovačko državljanstvo nekim osobama, istaknuo je Zukić.

U odluci o imenovanju troje sudija Ustavnog suda FBiH, koju je potpisao predsjednik FBiH Živko Budimir, a potpise saglasnosti stavili i potpredsjednici Svetozar Pudarić te Mirsad Kebo, osim Džihanovića, za sudije su predloženi Dragica Dragičević i Mladen Srdić.