Nova procedura
5

Imenovanje Komisije za vrijednosne papire vraćeno čelnicima FBiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednik i potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine morat će pokrenuti proceduru izbora novih članova ili člana Komisije za vrijednosne papire FBiH, jer u njihovom posljednjem prijedlogu sastava komisije nema predstavnika srpskog naroda.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ) i njegovi zamjenici Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) postigli su još sredinom 2018. godine dogovor o imenovanju Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (KOMVP).

Za predsjednika ove institucije FBiH predložen je Esad Dželilović, za zamjenika predsjednika Matej Živković, a za članove Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika. Da bi navedeni kandidati stupili na funkcije potrebno je da prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH potvrdi Parlament Federacije BiH.

Tek prošle sedmice imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH spomenuto je u Domu naroda Parlamenta FBiH i to prilikom diskusije o dnevnom redu. Zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, da se ova tačka stavi na razmatranje, nije naišao na odobrenje Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Naime, Klub delegata iz reda Srba poručio je da odluka Čavare, Dunovića i Mahmutbegović nije ustavna, niti je u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

"Delegati iz reda srpskog naroda će u slučaju da ovo prođe na dnevni red tražiti da se potegne pitanje vitalnog nacionalnog interesa", poručio je delegat iz reda srpskog naroda Igor Stojanović.

Naime, predsjednik FBiH Marinko Čavara predložio je u komisiju članove koji se izjašnjavaju kao Hrvati, potpredsjednica FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović predložila je članove koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, dok je potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović, po logici, trebao predložiti članove koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Međutim, do toga nije došlo. Dunović je umjesto pripadnika srpskog naroda za člana Komisije za vrijednosne papire FBiH predložio Amira Ibrovića, aktuelnog šefa kabineta člana Predsjedništva BiH, a koji se, koliko je poznato javnosti, ne izjašnjava kao Srbin.

Nakon što je Klub delegata iz reda Srba zaprijetio povlačenjem vitalnog interesa Klub delegata iz reda Bošnjaka povukao je ovu tačku s dnevnog reda uz nadu da će se uskoro prevazići ovaj problem te da će se riješiti pitanje "nacionalnog debalansa".

"Dom naroda Parlamenta FBiH nije puka glasačka mašina i vodi računa o svim ovim stvarima. Sada je na predsjedniku i potpredsjednicima da iznađu rješenje, a da li će to značiti novi konkurs ili će se neko od kandidata povući, to je na ovlaštenim predlagačima", rekao je na sjednici zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoša Čampara.