U odbrani DF-a
17

Dunović: Smatram uspjehom što će Komisija za vrijednosne papire raditi u punom kapacitetu

Klix.ba
Nakon što je Klix.ba danas objavio informaciju da su SD, HDZ i DF postigli dogovor za imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH, iako se radi o ljutim političkim protivnicima, stigla je reakcija potredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF).

Reakciju Dunovića prenosimou cjelosti:

"Današnjim napisima u pojedinim medijima problematiziralo se to što će prvi put imenovanje Komisije za vrijednosne papire FBiH biti urađeno na ispravan način i što procedura vodi ka potpunoj popunjenosti Komisije. Pojedini 'opozicionari' na društvenim mrežama problematiziraju popunu Komisije. Zlonamjernim pokušajem diskreditacije pojedinih imena, i to na način izdvajanja i problematiziranja jednog od kandidata, a koji je svojevremeno radio kao Šef Kabineta člana Predsjedništva BiH, zapravo diskreditira one koji se za te i takve metode političkog razračunavanja odlučuju. Naglašavam, konkurs je bio javnog karaktera, sa konkursnom procedurom krenulo se još prije više od dvije godine, predloženi su kandidati koji su najbolje rangirani, a Parlament FBiH je taj koji će dati konačnu potvrdu imenovanja. Samoprozvanim opozicionarima želim poručiti sljedeće - očigledno vam nije bilo, a nije ni sada bitno to što je prethodnom sazivu Komisije istekao mandat još 2009. godine, prije gotovo 10 godina, kada Demokratska fronta nije postojala i kada ja nisam bio potpredsjednik Federacije BiH. Neki drugi potpredsjednici, iz prethodnih saziva, ovo pitanje i nisu rješavali. Niste se sjetili da kritikujute vlast kada su pojedini članovi Komisije 'zaboravljeni' na tim pozicijama, ali sada, kada će Komisija za vrijednosne papire konačno početi sa radom u punom kapacitetu, sve postaje problem. Zakjučak je jednostavan: nisu se imali kada sjetiti, jer svaki put kada su pokušali nešto reći, 'začepljena' su im usta nekim pozicijima u upravnim odborima, kao na primjer u Vodovodu i kanalizaciji, ili nekim raspodjelama novca iz Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Sada su lopticu prebacili DF-u, ali 'reketom'. To tako neće moći.

Nisu 'krivi' DF, Željko Komšić i Milan Dunović što se jedan od kandidata prijavio na javni konkurs i bio kvalitetan, te što uopšte ima pravo na rad, a nije „njih“ pitao.

Smatram jednim od svojih uspjeha u mandatu to što će Komisija dobiti priliku da radi u punom kapacitetu, a ne i nakon 10 godina bez rukovodstva raditi u korist sumnjivih interesa. Drago mi je što su nekima pomršeni računi, ali moram vam reći, svaka Agencija i Komisija na nivou FBiH radiće po zakonu i u punom kapacitet”, poručio je potpredsjednik Dunović", navodi se u reakciji potredsjednika FBiH.