Ljuti protivnici
217

SDA, HDZ i DF postigli dogovor: Bivši šef Komšićevog kabineta ide u KOMVP FBiH

Klix.ba
Predsjednici DF-a, HDZ-a i SDA: Komšić, Čović i Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Predsjednici DF-a, HDZ-a i SDA: Komšić, Čović i Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Da imenovanja podobnih osoba mogu ujediniti i najljuće političke protivnike pokazuje najnoviji dogovor vladajućih stranaka Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i opozicione Demokratske fronte (DF).

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ) i njegovi zamjenici Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) postigli su dogovor o imenovanju Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (KOMVP).

Za predsjednika ove institucije FBiH predložen je Esad Dželilović, za zamjenika predsjednika Matej Živković, a za članove Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika. Prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH u konačnici trebao bi potvrditi Parlament Federacije BiH.

Esad Dželilović je bivši ministra kulture, obrazovanja, nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ispred SDA, Matej Živković zaposlen je kao profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dok je Romeo Zelenika bivši direktor Kazneno-popravnog zatvora poluotvorenog tipa Mostar. Javnosti još uvijek nisu poznati podaci iz biografije predloženog člana federalne komisije Adnana Zukića.

Uprkos tome što DF već izvjesno vrijeme tvrdi kako ne čini vlast u entitetu Federacija BiH u Komisiju za vrijednosne papire FBiH imenovan je i bivši šef kabineta Željka Komšića u Predsjedništvu BiH Amir Ibrović.

Ibrović je u aktuelnom mandatu obnašao dužnost šefa kabineta bivšeg federalnog ministra rada i socijalne politike Milana Mandilovića (DF) sve dok Mandilović zajedno s ostalim ministrima iz DF-a nije podnio ostavku, odnosno dok ostavke nije prihvatio predsjednik FBiH Marinko Čavara.

S obzirom na dogovor SDA, HDZ-a i DF-a za očekivati je da u Parlamentu Federacije BiH imenovanje Ibrovića u Komisiju za za vrijednosne papire FBiH pored DF-ovih parlamentaraca podrže i parlamentarci Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića.

Ovaj politički potez još jednom je pokazao kako imenovanja podobnih osoba mogu ujediniti i najljuće političke protivnike koji se u javnom diskursu optužuju čak i za rad na formiranju paradržave.

Komisija za vrijednosne papire FBiH nadležna je za regulaciju uslova i načina emisije vrijednosnih papira i uslova i pravila prometa vrijednosnih papira, nadziranje primjene standarda izvještavanja investitora i javnosti o poslovanju učesnika u prometu vrijednosnih papira, standarda upravljanja dioničkim društvima i standarda zaštite interesa investitora, te primjene zakona i drugih propisa o emisiji i prometu vrijednosnih papira, vršenje nadzora nad radom berze, Registra vrijednosnih papira, profesionalnih posrednika , banaka depozitara i društava za upravljanje i investicionih fondova, zatim za preduzimanje mjera iz nadležnosti komisije, u skladu sa zakonom i drugim propisima i obavljanje drugih poslova i zadataka u skladu sa zakonom i propisima.