Oružane snage BiH
32

Imenovanje generala nije prošlo parlamentarnu komisiju, ali oni mogu stupiti na dužnost i bez te podrške

S. M.
Marina Pendeš (Foto: I. Š./Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: I. Š./Klix.ba)
Komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije dala pozitivno mišljenje o odluci Predsjedništva kojom je imenovan Zajednički štab Oružanih snaga BiH, a na dijelom izmijenjeni prijedlog Ministarstva odbrane BiH.
Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je tražio da umjesto Marka Stojčića bude imenovan Martin Propadalo. Takav izmijenjeni prijedlog Predsjedništvo je usvojilo.

Iz HDZ-a smatraju da je imenovanje nezakonito, te su se danas na Komisiji usprotivili davanju pozitivnog mišljenja. O svemu što se dešavalo na sjednici Komisiji razgovarali smo sa Milanom Dunoviće, članom Komisije.

Tokom prethodnog zasjedanja Komisije članovi iz HDZ-a nisu prisustvovali što je značilo da ne postoji kvorum. Danas su članovi iz HDZ-a ipak prisustvovali sjednici. Komisija broji 12 članova, od kojih nisu svi bili prisutni.

Kod zajedničke komisije odluke se donose prostom većinom, uz dva uslova.

"Uslov je da za svaku odluku glasa najmanje jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda. Svi članovi Komisije hrvatske nacionalnosti su iz HDZ-a tako da je prošli put napuštanjem članova HDZ oboren kvorum i sjednica je prekinuta upravo na toj tački", rekao je Dunović.

Dodaje da se na današnjoj sjednici desila drugačiji situacija.

"Dopredsjedavajuća Komisije Marina Pendeš tražila je da se izjasnimo o njenom prijedlogu koji otprilike glasi da prihvatamo odluku Predsjedništva, a da osobu koja se imenuje pod tačkom šest ne prihvatimo. Ja sam na to konstatovao da mi odluku Predsjedništva možemo prihvatiti ili ne prihvatiti ili kod glasanja budemo suzdržani", rekao je Dunović.

Inicijativa Pendeš nije dobila podršku većine, podržali su je iz HDZ-a i SNSD, dok su predstavnici SDP-a i NiP-a bili suzdržani.

"Tako da ta odluka nije prihvaćena. Nakon toga se glasalo o cjelovitoj odluci Predsjedništva. Međutim, članovi Komisije iz HDZ-a nisu tu odluku prihvatili. Odluku je podržala zastupnica SNSD-a Sanja Vulić, SDA, mislim da je Jasmin Imamović iz SDP-a podržao i da je Kemal Ademović bio suzdržan. Ipak, pošto odluka nije dobila podršku nijednog člana iz reda hrvatskog naroda ona nije prihvaćena", kazao je Dunović.

U nastavku je iznio svoj stav da li će odluka Predsjedništva BiH i bez potvrđivanja Parlamenta BiH stupiti na snagu.

"Neće se glasati u Parlamentarnoj skupštini zato što nije prošla Komisiju. Ja koliko znamo to će se onda skinuti sa dnevnog reda, možda bude samo u formi informacije, zato što je bilo najavljeno na dnevnom redu, da Komisija nije izglasala tu odluku", rekao je Dunović.

Zastupnik DF-a smatra da Komisija niti Parlamentarna skupština BiH tu odluku ne mogu osporiti.

"U samoj odluci Predsjedništva je navedeno da ona stupa na snagu danom donošenja. Predsjedništvo imenuje te osobe, tako da je odluka stupila na snagu. Parlament faktički radi jedan vid potvrđivanja odluke, međutim ako ne potvrdi u praksi se neće desiti ništa. Mislim da je proces primopredaje imenovanih osoba već u toku", tvrdi Dunović.

Isto je ranije za Klix.ba potvrdio i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, koji kaže da očekuje primopredaju dužnosti 1. februara, no i sam priznaje da zakon ne precizira šta ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne potvrdi imenovanje generala.

Negativni izvještaj sa komisije će, prema našim nezvaničnim informacijama, biti dostavljen Kolegijumu Predstavničkog doma, koji će odlučiti da li će odluku Predsjedništva i negativno mišljenje Komisije staviti na dnevni red.

No, sve i da uspiju to staviti na dnevni red i usvojiti, problem će predstavljati Dom naroda BiH gdje HDZ može blokirati odluke koje im se ne dopadaju. Međutim, nepotvrđivanje iz Parlamentarne skupštine BiH, dosadašnje imenovane generale nije sprečavalo da obavljaju svoj posao.