Sjednica skupštine
46

Imenovana nova vlada u Posavini, premijerska pozicija pripala HDZ-u

A. K.
Novi saziv kantonalne vlade (Foto: Skupština PK)
Novi saziv kantonalne vlade (Foto: Skupština PK)
Posavski kanton dobio je novi saziv vlade, a premijerska pozicija ponovo je pripala HZD-u BiH, s obzirom da se na čelu nalazi Đuro Topić.

Druga vanredna sjednica Skupštine Posavskog kantona održana je danas, a tom prilikom zastupnici su usvojili odluku o potvrđivanju imenovanja predsjednika i članova kantonalne vlade.

Shodno tome, na čelu Vlade Posavskog kantona nalazi se Đuro Topić, dok su zastupnici izglasali i nove ministre. Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Željko Nedić, dok se Mirsad Ahmetović nalazi na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave, a obnaša i funkciju zamjenika premijera.

Mijo Stanić je ministar finansija, Pero Radić prometa, veza i zaštite okoliša, Ana Andrić prosvjete, znanosti, kulture i sporta, dok je Damir Živković ministar zdravstva i socijalne politike.

Prema odluci zastupnika Skupštine Posavskog kantona, Mato Brkić je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Dragutin Živković ekonomije, rada i prostornog uređenja, a lija Mišković branitelja.

Skupština Posavskog kantona ranijim izborom zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH i današnjim potvrđivanjem imenovanja Vlade je okončala formiranje vlasti nakon općih izbora 2022. u BiH.