23 člana
40

Imenovana nova komisija za polaganje vozačkog ispita u Sarajevu

T.T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Krajem septembra je imenovana nova komisija od 23 člana za polaganje vozačkih ispita u Kantonu Sarajevo. Pravila nalažu ko može biti član komisije, a u međuvremenu pojedini ukazuju na to da postoji mogući sukob interesa s obzirom na srodstvo nekih ispitivača s vlasnicima autoškola.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić potpisao je imenovanje komisije sastavljene od 23 ispitivača.

Prema pravilima izbora, članovi ispitne komisije ne smiju biti zaposleni niti biti vlasnici autoškole, ali srodstvo s vlasnicima autoškola nije bilo predmet provjeravanja.

Imenovanje članova komisije je potpisao resorni ministar Anis Krivić, a povodom reakcija javnosti na imenovanje i ukazivanje na sukobe interesa pri odabiru imenovanih, ministar Krivić je izjavio:

"Ranije smo imali samo četiri ili pet imenovanih ispitivača i na neki način su držali monopol. Sve prijave koje zaprimim, a koje se odnose na bilo kakve nezakonitosti i neregularnosti prilikom polaganja vozačkih ispita, upućujem nadležnim organima. Ovim izborom smo omogućili da imamo kontrolu nad polaganjem vozačkih ispita, u smislu da imamo veći broj ljudi koji ispituju i možemo da biramo. Predsjednik komisije će moći da bira", poručio je Krivić.

Istakao je da je imenovanje 23 člana ispitne komisije prvi ozbiljan korak pri suzbijanju anomalija i koruptivnih radnji, a u planu je i novi softwer za polaganje, dodatne edukacije za vlasnike autoškola i instruktora vožnje.

"Treba znati da na cijelom tržištu autoškola imate različite interesne skupine koje vole da se upliću u rad ministarstva i da upravljaju procesima u ime ministarstva. Ja kao ministar sam pokazao ozbiljnost u smislu da sam izabrao sve njih, da niko ne može ucjenjivati ministarstvo da li će doći na polaganje ili neće", dodao je ministar.