BiH
0

Imenovan novi Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara

FENA
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas je imenovan novi Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara, nakon što je ranijim članovima odbora istekao mandat.

Novi članovi Nezavisnog odbora su Admir Katica, Domin Malbašić, Dragan Međović, Sejdalija Heljić i Sanela Brković iz reda građana te Lejla Hadžimuratović i Mirsad Dželilović kao predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona.

Na sjednici su dužnosti razriješeni članovi Nezavisnog odbora Rahmija Hodžić, Nebojša Bojanić, Nedeljko Veraja, Azra Škaljić, Borislav Petrović, Hana Korać i Halid Ganija.

Procedura imenovanja novog Nezavisnog odbora traje već dvije godine, a konkurs je raspisan 2011. godine.

Kako je kazala članica Komisije za izbor članova Nezaivnog odbora i samostalna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Hanka Vajzović procedura je provedana u skladu sa zakonskim propisima i odabrani su najbolji kandidati za ove pozicije.

Predsjednik Komisije i šef zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Elmedin Konaković je istaknuo da se ovo pitanje trebalo riješiti i ranije s obzirom da se radi o važnom pitanju za funkcioniranje Kantona.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda zastupnici su problematizirali način izbora kandidata tvrdeći da se radi o "političkim igrama", ali odluke su ipak većinom glasova usvojene.

Novi članovi Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara ovu dužnost trebali bi obavljati četiri godine.