BiH
192

Iman Maljić pobjednica takmičenja Danube Art Master

FENA
Učenica sarajevske Osnovne škole "Aleksa Šantić" Iman Maljić pobjednica je međunarodnog Danube Art Master takmičenja koje organizira Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR).

Nagrada joj je dodijeljena u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije, u Beču.

Maljić je bila gost na sastanku predstavnika zemalja u ICPDR-u, koji je održan u zgradi Ujedinjenih nacija u Beču, gdje je imala priliku da se obrati ministrima i ambasadorima i ukaže na potrebu očuvanja rijeka.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je "Aktiviraj se - najveća dunavska maskarada", a učenici su trebali napraviti rad o temi zaštite voda i budućnosti za rijeke u dunavskom slivu.

Maljić je napravila rad koji je glasovima članova međunarodne komisije proglašen pobjedničkim i ona je ovogodišnja nositeljica titule Danube Art Master.

Rad pod nazivom "Crni labud", melanholična instalacija crnih kesa u kontrastu sa živim labudom, odabran je kao pobjednički, u konkurenciji između 611 radova iz 11 zemalja koje pripadaju dunavskom slivu, na kojem je učestvovalo 1.314 učenika iz 190 škola.

Za Bosnu i Hercegovinu ovo takmičenje svake godine organizuje Udruženje Ekotim. Ovo je prvi put da je rad iz BiH pobijedio na međunarodnom nivou, u proteklih 11 godina, koliko se organizuje takmičenje i otkada je BiH postala potpisnica konvencije o zaštiti rijeke Dunav.

Uime Udruženje Ekotim Rijad Tikveša Feni je kazao da je izuzetno značajno da djeca i mladi razvijaju svijest o očuvanju okoliša jer će im kroz odrastanje biti vodilja, ali i podsjetnik da im treba zdravi okoliš.

Istakao je da su aktivnosti kao što je ICPDR-ova pohvalne jer djeca imaju povratnu informaciju, odnosno nagrađuje se njihov rad.

Nagrade su, smatra, najbolji motiv da se ljudi, a pogotovo mladi, nastave baviti onim što vole.

"Mi se borimo da uključimo, da educiramo, da privučemo što je moguće veći broj mladih ljudi, da im pružimo mogućnost da se educiraju u oblasti zaštite okoliša", naveo je Tikveša.

Udruženje Ekotim u proteklih 13 godina konstantno radi za mlade, organizira edukacije putem različitih programa. Takvu praksu, najavljuju, nastavit će.

"Prema svemu što vidimo, zagađenje zraka, zemljišta i voda, moram priznati da se nedovoljno vodi briga o zaštiti okoliša. Međutim, ne možemo okriviti sve nas jer je u jednom naselju dovoljan jedan čovjek koji se ne pridržava kodeksa da stvori divlju deponiju", zaključio je Tikveša.