BiH
103

Imamović: Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić najodgovorniji za debakl SDP-a

Piše: J. H.
Damir Hadžić i Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Damir Hadžić i Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a i načelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da nakon Općih izbora u našoj zemlji stranku čiji je član potresa velika kriza. On je dodao da nije sporno da lider SDP-a Zlatko Lagumdžija mora otići sa funkcije predsjednika stranke.

Imamović je kazao da je Lagumdžija najodgovorniji za izborni debakl SDP-a na proteklim izborima, ali bliži saradnici lidera SDP-a.

"Ja nisam za satanizaciju nikoga, treba svačiju odgovornost individualno utvrditi. Teško mi govoriti o odgovornosti, recimo, Karla Filipovića samo zato što je član Predsjedništva stranke", kazao je Imamović za Federalnu televiziju.

On je kazao da je uložio veliki trud u predizbornoj kampanji iako nije bio kandidat niti za jednu poziciju.

"Slabo je ko odavde mogao utjecati na odluke partijskog vrha. Volio bih da čujem potpredsjednika stranke Damira Hadžića i Nermina Nikšića na organima partije. Neke ostavke su iz moralnih razloga, dok su druge, u najmanju reku, nejasne i neobične. Ne razumijem zašto podnositi ostavke i zašto govoriti o vanrednom kongresu kad redovni mora biti nakon izbora.

O tome ko je druga najodogovornija osoba za debakl SDP-a, Imamović je kazao da je to Damir Hadžić, jedan od pet potpredsjednika stranke.

"Nerazdvojni su sve vrijeme i ne znam šta se sad dogodilo i zašto se peru ruke od zajednički donesenih odluka. Vrlo ozbiljno ćemo razmotriti pojedine ostavke. SDP je u takvoj krizi da sve mora biti krajnje pošteno, bez trikova, manipulacija i ostalog", dodao je Imamović.

On je kazao da nije dobro da se stvara atmosfera haosa u stranci.

"Moramo zajednički pronaći put izlaska iz ove teške krize, a po mom dubokom uvjerenju, jedini izlaz je u drastičnoj demokratizaciji SDP-a u smislu da najširi mogući krug donosi najznačajnije odluke", pojasnio je Imamović.