BiH
28

Imamović razgovarao s građanima: Kanton treba dati novac

Piše: D. Brkić
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović razgovarao je danas sa kako kaže, legitimnim predstavnicima mjesnih zajednica Šićki Brod, Husino, Bukinje, Kreka i Solana. Priznao je kako ima problema u komunikaciji na relaciji građani - Općina Tuzla.

"Ubuduće će građani Šićkog Broda, Husina i Bukinja na raspolaganju imati sekretara mjesnih zajednica u punom radnom vremenu", rekao je Imamović.

Naveo je kako građani dobrim dijelom nisu upoznati o planovima Općine Tuzla u oblasti infrastrukture.

"Nije istina da Općina Tuzla ima sedam miliona KM na računu i da neće da utroši ta sredstva. Novac koji je dodijeljen Općini Tuzla na ime presude Općinskog suda nalazi se na računu resornog ministarstva. Općini Tuzla je pripalo blizu šest miliona KM, mi smo pripremili projekte, a kanton treba dati novac za njihovu realizaciju. Pa valjda smo pokazali ozbiljnost time što smo pripremili projekte i predali ih, jer je za izradu bilo kakvog projekta potrebno najmanje šest mjeseci rada", kaže načelnik Imamović.

Općina Tuzla je, kako Imamović navodi, počela toplifikaciju prigradskih mjesnih zajednica, a prema njegovom mišljenju otežavajuća je okolnost što ekološke nadoknade dobijaju općine u kojima su izgrađene hidrocentrale, ali ne i termoelektrane.

"U RS ekološku nadoknadu dobijaju općine koje imaju hidrocentrale i termoelektrane, a u FBiH samo općine sa hidrocentralama. Dakle, Tuzla i Kakanj ne dobijaju novac po tom osnovu i to se mora promijeniti", rekao je Imamović.

U vrijeme dok je načelnik Imamović razgovarao sa predstavnicima mjesnih zajednica građani prigradskih mjesnih zajednica su i dalje bili ispred Općine Tuzla. Očekuje se da će se nakon sastanka vratiti kućama.