BiH
284

Imam porijeklom iz BiH magistrirao na katoličkom univerzitetu u Seattleu

Klix.ba
Abdulah Polovina
Abdulah Polovina
Nesvakidašnja vijest stiže iz Seatllea gdje je imam Abdulah Polovina magistrirao na katoličkom univerzitetu.

Polovina (41) predvodi zajednicu bh. muslimana u Portlandu, a u junu će završiti magisterij na Seattle University's School of Theology and Ministry, gdje je bio prvi musliman koji se upisao.

"Tražio sam mjesto gdje će me prihvatiti kao ovakvog kako bih bio pravo lice islama, iako nisam najbolji sljedbenik", kazao je Polovina za američki list The Oregonian.

On se 2013. godine doselio u Portland gdje vodi Bošnjačku obrazovnu i kulturnu organizaciju. Sa čelnicima univerziteta u Seattleu upoznao se kroz međuvjerski dijalog čiji je domaćin bio jezuitski koledž. Kasnije je, kao čovjek koji vrednuje obrazovanje, napravio korak prema vrijednoj diplomi i upisao univerzitet na kojem mu nije smetao fokus na Bibliji.

Abdulah je kazao da mu je u početku bilo pomalo neugodno proučavati Bibliju sa drugim studentima, gotovo svim kršćanima, ali da se ubrzo snašao učeći o tome iz svoje perspektive i cijeneći podudarnosti. Istakao je kako postoji mnogo sličnosti između islama i kršćanstva, od moralnih vrijednosti do ključnih historijskih ličnosti.

"Osjećao sam se kao kod kuće", izjavio je Polovina. "Ojačao sam svoju vjeru i sebe kao vođu".

Studenti u tom studijskom programu istražuju upravo duhovnost vodstva, objasnio je dekan Mark Markuly. Predavanja su osmišljena tako da poboljšavaju samoktiričnost, reflektivnost i promišljenost studenata integriranjem njihove vlastite vjerske baštine u teoriju vodstva.

Iako je ovaj univerzitet u Seattleu katolički kampus, Markuly sanja da će jednog dana postati međureligijsko utočište.

"Bilo je nekoliko studenata za koje mislim da nikada nisu proveli vrijeme ili poznavali nekoga ko je musliman. Svojim prisustvom na predavanjima Abdulah je mnogo pomogao našim studentima da dublje upoznaju bogatstvo muslimanske tradicije", kazao je dekan.

A ovaj čovjek, porijeklom iz BiH, dobro zna šta donose podjele između naroda i vjerskih grupa. U njegovim očima islam i kršćanstvo mogu napredovati zajedno na istom prostoru - bilo da je riječ o učionici ili zemlji.