Upitna podrška
3

Ima li većine za Mlađena Božovića? Zakazana sjednica o imenovanju državnog ministra

A. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić zakazao je 16. januara sjednicu ovog doma na čijem dnevnom redu je i imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Kandidat je Mlađen Božović.
Njegovim imenovanjem bi se, kada je riječ o predsjedavajućim i ministrima, upotpunilo Vijeće ministara BiH. Uz ostalu dokumentaciju za ovu tačku je priloženo i mišljenje Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u kojem stoji da Božović ne ispunjava sve uslove propisane Zakonom o Vijeću ministara i Poslovnikom Predstavničkog doma za imenovanje na dužnost ministra

Od prisutnih 10 članova Komisije na sjednici Komisije od 3. decembra četiri su bila protiv i to SDP, NS, A-SDA i PDP, četiri su bila za, PDA, DNS, HDZ i SP, i dva suzdržana SDA i SBB.

Znakovito kod ovog glasanja je bilo što su članovi iz SDA i SBB-a uskratili podršku za njegovo imenovanje, budući da su prethodno podržali ostali sastav Vijeća ministara BIH.

Ukoliko se i desi da isto postupe i zastupnici ove dvije stranke u Predstavničkom domu, dakle da budu suzdržani, to će značiti da se zbog nedovoljne većine ide u drugi krug glasanja za Božovića. U drugom krugu onda iz FBiH ne smije biti 19 zastupnika i više protiv njegovog imenovanja.

No, ukoliko bi već u prvom krugu zastupnici SDA i SBB-a bili protiv onda Božović neće biti izglasan za ministra, jer se računa da će protiv biti i većina stranaka iz FBiH.

Zamjenik predsjedavajućeg navedene komisije Halid Genjac (SDA) izjavio je nakon sjednice Komisije da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije i to zbog Božovićevih odgovora na pitanja članova Komisije.

Saša Magazinović (SDP), također član Komsije u u izvještaju je naveo da "kandidat nije pokazao znanje iz oblasti kojom se treba baviti ministar."

Jasmin Emrić (A-SDA) naveo je da je presudio "negativan publicitet i narušena kredibilnost kandida za obavaljanje funkcije ministra za ljudska prava i izbjeglice".

Božovića su, između ostalog, na toj sjednici upitali kako će riješiti humanitarnu krizu, a on je odgovorio: Nema migranata u zakonu.