Kandidat za ministra
18

Božovića upitali kako će riješiti humanitarnu krizu, a on odgovorio: Nema migranata u zakonu

A. D.
Mlađen Božović (Foto: T. S./Klix.ba)
Mlađen Božović (Foto: T. S./Klix.ba)
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH jučer nije odobrila imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, no njega još uvijek može izabrati Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Ali na toj sjednici razvila se zanimljiva diskusija između Božovića i pojedinih članova Komisije o čemu svjedoči i video koji je objavio jedan od članova Branislav Borenović (PDP).

Borenović je, obraćajući se Božoviću, kazao da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nije bilo angažovano oko riješavanja migrantske krize, a posebno oko dijela koji se odnosi na ljudska prava i humanu dimenzija, te ga je upitao šta on planira po ovom pitanju.

"Čitajući zakon ja ih nisam nigdje prepoznao i našao. Migranata nema u zakonu, ja ih nisam pročitao", izjavio je Božović, na šta je Borenović kazao da mu je to bio veoma iznenađujući odgovor.

"Mi imamo izbjeglice i raseljena lica iz BiH. To su ipak izbjeglice odnekud, iz Sirije ili tako. Kao čovjek naravno razumijem ali moraju se donijeti odluke i nadležnosti", dodao je on.

Nakon toga se za riječ javio Nenad Nešić, koji je i predložio Božovića za kandidata za ministra nasuprot stavu svoje stranke DNS-a, a nakon čega je ubrzo postao i predsjednik te stranke.

"Ovdje očigledno neko misli da je ovo Parlament. Površno gledajući ovlaštenja Ministarstva mogu da izjavim da migrantska kriza uopće nije u nadležnosti tog ministarstva. Pa migrantska kriza je pitanje za cijeli Parlament, cijelo Vijeće ministara", kazao je on.

Borenović mu nije ostao dužan odgovora.

"Ne znam kako je Nešić progovorio nakon četiri sjednice komisije. Otkud vam pravo da komentirate pitanja članova komisije. Možda ste zalutali u ovu komisiju. Jeste li advokat neke političke stranke? Bolje da se niste javili za riječ", kazao je on.