BiH
9

Ima li spasa Javnom RTV servisu: Digitalizacija počela prekasno

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
BiH ima aktivan medijski sektor, ali u njemu postoji veliki broj problema. Medijski radnici trpe pritiske i napade, a prisutan je i politički utjecaj. Također, tek je počela digitalizacija Javnog RTV servisa, što je vrlo kasno, a ukoliko se planiramo priključiti EU, to se mora završiti odmah.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark upozorio je prije početka Konferencije posvećene dostizanju evropskih standarda u funkcioniranju i održivosti javnih RTV servisa u BiH, kako su mediji u našoj zemlji politizirani, što ne bi smjelo biti.

"Jedna stvar je izražavati političke stavove u kolumnama i u okviru uređivačkih politika, ali politički stavovi ne smiju dominirati izvještavanjem. Potrebno je osigurati da apsolutno svi imaju pristup nezavisnim i izbalansiranim informacijama medija. U ovoj zemlji imate područja gdje ljudi nisu mogli pratiti programe određenih TV stanica, a to će digitalizacija omogućiti", rekao je Wigemark.

Pozdravio je činjenicu da je počeo proces digitalizacije, ali je naglasio kako je on počeo veoma kasno.

"Ohrabrujem vlasti svih nivoa da urade sve što je u njihovoj moći da ubrzaju proces digitalizacije. Također, osuđujem nedavne napade na medijske radnike, a jedan od njih se dogodio jučer. To je neprihvatljivo i pozivam vlasti i političke lidere da osude ovakve napade i osiguraju da se provede potpuna i neovisna istraga", kazao je.

Naglasio je da, ukoliko BiH planira aplicirati za članstvo u EU, mora riješiti ove probleme sada.

Borka Rudić iz Udruženja BH Novinari kazala je kako se mediji u BiH suočavaju s različitim problemima već godinama, od finansijske stabilnosti, političke neovisnosti, institucionalne autonomije, do pravljenja programa koji će zastupati interese svih različitih grupa u BiH.

"Nadam se da će ova konferencija biti prilika da utvrdimo odgovornost svih zainteresovanih strana kojima je stalo do postojanja i opstanka sistema javnog informiranja u BiH koji će raditi u interesu građana, a ne partikularnih političkih interesa. Tražit ćemo preuzimanje konkretne odgovornosti i obaveza, prije svega Parlamenta, menadžmenta, uredništva i novinara javnih servisa, i Regulatorne agencije za komunikacije koja također ima svoje obaveze u stvaranju stabilnih profesionalnih i održivih javnih servisa", kazala je Rudić.

Siniša Petrović iz RAK-a kazao je kako digitalizacija nije luksuz već globalni trend u svijetu i BiH mora preći na digitalnu platformu.

"Digitalizacija predstavlja uslov za nastavak funkcionisanja javnog servisa", naglasio je Petrović.

Prof. dr. Enes Osmančević kazao je kako je potrebno usaglašavanje i izmjena postojećih zakona o javnom RTV servisu i emiterima u sklopu rješavanja problema.

"Potrebno je jačanje institucionalne autonomne i uređivačke neovisnosti kako bi se novinarska profesija osamostalila u odnosu na politiku, jačanje odgovornosti Javnih RTV servisa prema publici, unutarnja rekonstrukcija i konačno uključivanje javnosti u donošenje strateških odluka", kazao je prof. Osmančević.

Konferencija se održava u organizaciji Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU.