SLOGAN "OPSTANAK"
104

Ilija Cvitanović: Stranke okupljene oko HDZ 1990 neće ući u koaliciju s HDZ-om

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Hrvatsko zajedništvo" neće ući u koaliciju s HDZ-om i HNS-om, kazano je nakon sjednici Kolicijskog vijeća stranaka okupljenih oko HDZ-a 1990. Kolicija "Hrvatsko zajedništvo" predstavila je svoj program, a usvojila i Poslovnik o radu.

Voditelj Koalicijskog vijeća Martin Raguž predstavio je usvojeni program kao hrvatski dogovor i odgovor na beznađe, egzodus, nepotizam, korupciju i višegodišnje vladanje na način koji je rezultirao pogubnim epilogom.

"Odbacujemo način rada koji je davao olaka obećanja, koja nije realizirao, a ponovo tražio povjerenje. Temeljna naša programska odrednica kojem krećemo je opstanak i naš slogan će biti – Opstanak", izjavio je Raguž.

Druga programska odrednica Hrvatskog zajedništva je budućnost, a ona treba da bude euroatlanska. Raguž je kazao da je sretna okolnost u činjenici da je prioritet Evropske unije integriranje ovog dijela Evrope iz sigurnosnih razloga.

"Dio našeg programa je europeizacija Dejtona, te se na toj logici mogu riješiti ključna pitanja kao što su promjena Izbornog zakona, poštivanja presuda Ustavnog suda... Vodićemo pozitivnu kampanju, i ni protiv koga nećemo ići personalno", najavio je Martin Raguž.

Raguž je naveo važnost razvoja ekonomije, stvaranje pozitivne atmosfere, te istakao niz infrastrukturnih projekata kao prioritet.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, odgovorio je i na niz aktualnih političkih pitanja, kao što su Pelješki most i Izborni zakon. Kazao je i kako ovdje okupljenje stranke neće ulaziti u koaliciju s HDZ-om i strankama HNS-a jer će sami preuzeti odgovornost za hrvatski narod.

"U nedostatku drugih tema i realiziranih predizbornih obećanje bilo šta što se pojavi na površini te stranke iskoriste za manipulaciju i dizanje tenzija. Pelješki most se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, po tehničkom rješenju je ispunio sve mogućnosti za pristup otvorenom moru Bosne i Hercegovine, ne vidim niti jedan razlog za ovakvu galamu oko Pelješkog mosta", odgovorio je Cvitanović.

Za zakon o izbornim jedinicama je kazao da je nepotrebno usložnjevanje političke situacije jer je Ustavni sud jasno kazao gdje se trebaju izmijeniti sporne odredbe, a to je državni parmalement.

"Puzigaća i sve puzigaće su nebitni, bit je da se presuda mora provesti i da se ova država oslobodi okova ovakve vlasti. Ja garantujem da ćemo mi te probleme riješiti, to je stvar dogovora i kompromisa", kazao je Cvitanović.

Za voditelja Informativno marketinškog ureda koalicije, Vijeće je imenovalo Zdravka Nikića.