Razjasnio nedoumicu
51

Ilija Cvitanović: HDZ 1990 na izbore izlazi s narodom, a bez HDZ-a

Piše: R. D.
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ilija Cvitanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što su mediji izvijestili da je na jučerašnjem sastanku Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH u Vitezu donesena odluka o zajedničkom izlasku na oktobarske izbore, danas je to demantovala HDZ 1990.

"Budući da se u saopćenju koje je objavljeno nakon sjednice nijednom riječju ne spominje ko je, a ko nije bio na sjednici, niti se navodi koje su to stranke podržale mogući zajednički nastup, pojedini mediji vijest su objavili tako da se u javnosti mogao steći dojam kako je postignut dogovor o zajedničkom nastupu. Želim u lično i u ime HDZ-a 1990 jasno osuditi takav vid izvještavanja", stoji u istupu koji potpisuje Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, koji jučer nije prisustvao sastanku u Vitezu.

Cvitanović navodi kako je HDZ 1990 na sjednici Glavnog odbora održanoj u Kupresu 14. oktobra 2017. godine donio odluku o samostalnom izlasku na oktobarske izbore.

"O našoj odluci o samostalnom nastupu upoznato je Predsjedništvo HNS-a te stoga još više čudi jučerašnje saopćenje. Zbog svega navedenog još jednom izražavamo svoje negodovanje načinom na koji se oglasilo Predsjedništvo HNS-a, kao i zbog pokušaja pojedinih medija da načinom objave tog saopćenja u javnosti pokušaju stvoriti dojam kako je jučer u Vitezu dogovoren zajednički nastup na predstojećim izborima", naglasio je Cvitanović.

HDZ 1990 će na ove izbore izaći jedino u zajedništvu s hrvatskim narodom, nastavio je.

"HDZ 1990 na ove izbore će izaći u zajedništvu s narodom porušene, protjerane i napaćene Posavine, u zajedništvu s narodom ponosne Srednje Bosne, u zajedništvu s narodom prkosne Hercegovine i u zajedništvu s građanima svakog pedlja Bosne i Hercegovine, kojima je dosta laži i obmana. HDZ 1990 će na ove izbore izaći i u zajedništvu s onim strankama i pojedincima koji su spremni konačno kazati dosta politici HDZ-a BiH, kazati dosta politici i nositeljima politike koja je kroz više od dvije decenije svoga djelovanja sa stoljetnih ognjišta potjerala i trbuhom za kruhom u svijet otjerala više Hrvata nego sve ratne strahote devedesetih godina. HDZ 1990 će se kroz takav nastup na izborima boriti da se svakom čovjeku vrate dostojanstvo i vjera u bolje sutra", zaključio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.