Intervju
53

Ilija Cvitanović: Ako isti ostanu na vlasti, građani BiH mogu strahovati od novih sukoba

D. Be.
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Ilija Cvitanović i kandidat za Zastupnički dom PS BiH u razgovoru za Klix.ba kazao je da do blokade nakon izbora ne može doći, iako Dragan Čović plaši narod i ponaša se kao malo dijete kada mu se oduzme najdraža igračka. Ističe da građani mogu strahovati od sukoba ako se ne promijeni vlast, dok smatra da Željko Komšić nema obraza.

Šta očekuje stanovnike BiH u narednim godinama ukoliko na ovogodišnjim izborima ne dođe do većih promjena?

Sadašnje stanje u bh. društvu projicira ono što čeka ovu zemlju i njene stanovnike ako na ovogodišnjim izborima ne dođe do većih promjena, a to su strah i beznađe, još veće siromašenje jednih i bogaćenje drugih, još izraženiji odlasci iz Bosne i Hercegovine, nastavak anarhije, loša privredna situacija, udaljavanje od euroatlantskih integracija, loš položaj i zaposlenika i penzionera, jačanje nacionalnih tenzija - sve ono što danas karakterizira život bh. stanovnika pod aktuelnom vlašću.

Iz izjava aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića između redova se moglo pročitati da bi moglo doći do blokade u zemlji, ukoliko on ne osvoji novi mandat. Da li je to realno očekivati?

Smatram kako je ovo u funkciji zastrašivanja i u svrhu predizborne kampanje kako bi se ovim prijetnjama utjecalo na biračko tijelo (poglavito hrvatskog naroda) plašeći ga "babarogom" haosa i bezvlašća ako Dragan Čović izgubi fotelju člana Predsjedništva BiH. Neće i ne može BiH nestati ili upasti u krizu ako on bude detroniziran, a to neće dopustiti ni međunarodna zajednica. Ne zaboravimo kako je tu i visoki predstavnik Valentin Inzko s još aktuelnim bonskim ovlastima. Zar zbilja mislite kako bi međunarodna zajednica nakon ovih izbora dopustila rast tenzija na ovim područjima? Ja u to ne vjerujem. Dakle, na ovaj način gospodin Čović želi homogenizirati Hrvate u BiH plašeći ih dominacijom druga dva naroda i njihovim svođenjem na nacionalnu manjinu. Hrvati u BiH su po Ustavu konstitutivni narod, tu ustavnu poziciju niko ne može dovesti u pitanje, s odgovornim predstavljanjem u ime hrvatskog naroda na čitavom području BiH, što nudi Koalicija Hrvatsko zajedništvo, i oni su lideri pozitivnih promjena i za svoj narod i za ovu zemlju. Dakle, budite uvjereni da do blokade neće doći i ovo me asocira na dijete kada mu oduzmete najdražu igračku pa se rasplače na sav glas kako bi je vratilo. Ukratko, tako što nije realno očekivati.

Kada ste posljednji put razgovarali s Draganom Čovićem? U čemu se slažete?

S gospodinom Čovićem sam se posljednji put vidio na sjednici Hrvatskog narodnog sabora čija je članica i stranka na čijem sam čelu. Posljednji put smo razgovarali o tome da ponudimo zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, objedinimo sve hrvatske stranke u to ime.

Kazao je kako je to odlična ideja i kako ćemo se dogovoriti o tome, nakon čega se više nije javljao. Kada smo vidjeli kako od toga nema ništa, mi smo kandidirali dr. Dianu Zeleniku, a nakon toga se kandidirao i on u ime HDZ-a BiH i stranaka HNS-a, što je obmana javnosti, jer mi iz HDZ-a 1990 smo također članica HNS-a, kao i još neke druge stranke koje su s nama u Koaliciji Hrvatsko zajedništvo, a tu kandidaturu nismo podržali, što smo javno i obznanili.

Ono u čemu se suštinski razlikujemo jeste da ni ja lično, a ni Koalicija Hrvatsko zajedništvo, nećemo na najodgovornije pozicije u državnim strukturama i javnim poduzećima imenovati ljude bez provjerene stručnosti i odgovornosti. Glavni kriterij će biti znanje i struka, kredibilitet, nekorumpiranost i transparentno djelovanje.

Ono u čemu se slažemo jeste kako postoji crta ispod koje nijedna stranka u BiH s hrvatskim predznakom ne bi smjela ići, a to je ravnopravnost sva tri naroda i svih građana u Bosni i Hercegovini. Uvjeren sam kako će hrvatski narod biti potpuno ravnopravan s druga dva naroda i mi ćemo se za to izboriti, ali uz dogovor predstavnika ostala dva naroda.

Šta Hrvatima u BiH nude HDZ 1990 i Diana Zelenika za razliku od drugih?

HDZ 1990 zajedno s doktoricom Zelenikom nudi cjelovitu promjenu političke paradigme u BiH, nudi zaustavljanje i procesuiranje svih s predumišljajem organiziranih političkih kriminalnih aktivnosti, nudi zaustavljanje ovog masovnog egzodusa te povratak zdravih moralnih vrijednosti u društvo koje vapi za kompromisom i trajnom političkom pomirbom. Donijet ćemo nove vrijednosti, naš program obiluje novim zdravijim rješenjima i okrenut je ka nukleusu života, ka majci kao stijeni na kojoj ćemo graditi naše društvo i našu državu. Pokrenut ćemo ekonomiju, olakšati poslovanje i izgraditi saobraćajnu infrastrukturu, pri čemu ćemo se tokom kadroviranja voditi principom zapošljavanja najkompetentnijih. Želimo služiti našem narodu i državi, a ne iskorištavati ih kao što radi trenutna vlast. A što se tiče djelatnosti same Zelenike, vi dobro znate koje su ovlasti člana Predsjedništva BiH.

U intervju za naš portal Diana Zelenika je kazala da su stranci bh. parlamentarce navukli na tanak led u vezi s akcizama?

Gledajte, tokom čitavog procesa dogovaranja i lobiranja predstavnika međunarodne zajednice s bh. parlamentarcima, oni su davali čvrsta jamstva kako će novac prikupljen od akciza biti svrhovito potrošen, da apsolutno nema nikakvog međuprostora za bilo kakve sumnjive radnje i da će se napredak, odnosno rezultati, vrlo skoro vidjeti. Nažalost, za sada, njihova obećanja nisu se ispunila u onoj mjeri u kojoj smo svi očekivali. Stoga razumijem nezadovoljstvo dr. Zelenike, jer je ona smatrala kako glasanjem za akcize dugoročno čini ispravnu stvar za našu državu i razumijem kontekst izjave o tzv. dovođenju na tanak led. No vrlo jasno treba istaknuti kako su upravo nerad, pohlepa i loše upravljanje aktuelne vlasti doveli do ove loše pozicije u kojoj su građani s pravom nezadovoljni po ko zna koji put.

Kako komentirate kandidaturu Željka Komšića i da li će on za vas biti legitiman predstavnik hrvatskog naroda u BiH, ukoliko dobije najveći broj glasova?

Kandidatura dotičnog najviše ide u prilog gospodinu Čoviću, jer mu ona donosi polivalentne političke koristi. S jedne strane on mobilizira svoje glasačko tijelo, ima jasne argumente pred međunarodnom zajednicom i politički jača bez obzira na rezultat, dok s druge strane u slučaju pobjede dobiva neslućenu političku moć, unutarstranački se pozicionira do biološke smrti te stječe monopol na titulu i političku poziciju nacinalnog zaštitnika.

Kada je riječ o legitimitetu, ako Željko Komšić dobije više hrvatskih glasova u ukupnom zbiru nego ostali hrvatski kandidati, onda će on imati legitimitet, iako mi nije sasvim jasno kako ima obraza kandidirati se za funkciju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a spominjao je da se na prošlom popisu izjasnio kao Bosanac i sada u kampanji poziva na ukidanje konstitutivnosti, a upravo je on obilato koristi za svoj vlastiti politički probitak, već treći put. Zaista živimo u apsurdnim vremenima.

Mnogo putujete po BiH za vrijeme predizborne kampanje. Kakav je eho Hrvata u BiH, jesu li spremni na promjene?

Prema posjećenosti našim skupovima, u razgovoru s ljudima na terenu, moram biti iskren, puno je nedoumica - izaći na izbore ili ne. Vodi se svojevrsni specijalni rat gdje se ljudima govori: izašli ili ne, ništa se neće promijeniti i ta fama putuje od uha do uha i jača je od njihovih formalnih poziva da se izađe na izbore, po onoj narodnoj - traži posao, a moli Boga da ga ne nađe. Čudno i nerazumljivo samo onome ko nije prokužio njihovu igru. Naime, oni imaju svoju glasačku mašineriju koju su pozapošljavali po javnim poduzećima, po udbaškim metodama pokrili su teren, razvili mrežu jer, za razliku od nas, raspolažu enormnim novčanim sredstvima. Mogu kupiti šta i koga god hoće, osim onih koji ne žele prodati svoj obraz pa onda pribjegavaju liniji manjeg otpora – iseljavaju iz ove lijepe zemlje. Uvjeren sam kako je veliki broj bh. Hrvata spreman na promjene pa i oni u samom HDZ-u BiH gdje je, prema informacijama iz njihovih redova, puno nezadovoljnih i spremnih napustiti brod koji tone, a u to ćete se uvjeriti nakon 7. oktobra i prebrojavanja glasačkih listića kada Čović više ne bude član Predsjedništva BiH. Tada će uslijediti njegov kraj, a njegovi poslušnici će se razbježati. Mi već sada takve pozivamo: napustite brod koji tone, jer vi ćete potonuti, a kapetan će prvi pobjeći. Ali, neće dugo jer će morati polagati račune za mnogo toga što je učinio u proteklih dvadeset i više godina.

Kako Hrvati danas žive - bolje, lošije ili isto kao Bošnjaci, Srbi i Ostali?

Realno, danas svi građani, bez razlike na nacionalnost, žive vrlo loše i sve ih pogađaju iste nedaće: (ne)zapošljavanje, odnosno zapošljavanje po stranačkoj pripadnosti ili pomoću mita i korupcije, po čemu smo pri samome svjetskom vrhu, a za što su odgovorne vladajuće strukture iz sva tri naroda. Hrvati su, k tome, dodatno obespravljeni jer ih se može preglasati, što je omogućeno tihom revizijom Dejtonskog sporazuma. Hrvati su poznati kao radišan narod i, mogli bismo reći, znaju umijeće življenja i u ovakvim političkim okolnostima, dovijaju se na sve moguće načine, pogotovo oni koji se nisu podložili jednoumlju. Nažalost, mnogo je onih koji su, prema onoj komunističkoj matrici, morali postati članovi partije pa kotiraju visoko i odani su svome vođi. Oni drugi žive u strahu, što se može vidjeti upravo sada u predizborno vrijeme kada se kriomice sastaju s našim članovima iz straha kako ne bi bili prokazani Centrali SK (HDZ-a BiH). Ja vjerujem kako je konačno došlo vrijeme oslobađanja od straha i kako će se to dogoditi za glasačkim kutijama (naravno ako neko drugi ne "glasa" umjesto njih, a već sada imamo takvih slučajeva u sistemu glasanja poštom). Zato, dragi birači, provjerite na stranici CIK-a je li već neko drugi glasao u vaše ime. A, evo i iz samoga CIK-a već imamo potvrde o nepravilnostima.

Da li ste za treći entitet ili neku drugu reorganizaciju BiH?

Bauk zvani "treći entitet" najviše kruži kroz BiH uoči svakih izbora, kao i kanal na hrvatskom jeziku. Trećim entitetom Bošnjaci plaše svoje sunarodnjake i tako izazivajući tenzije prema Hrvatima mobiliziraju svoje biračko tijelo. Čelnici nekih hrvatskih stranaka obećavaju uspostavu trećeg entiteta i tako kod svog naroda bude nadu za koju su svjesni da je samo nada. Milorad Dodik baca kost razdora zvanu "treći entitet" između Bošnjaka i Hrvata, na što se, kao riba, upecao Dragan Čović. Realnost je kako bez promjene Ustava BiH neće biti ni trećeg entiteta, jer znate kako se mijenja postojeći ustav i koliko je ruku i hrvatskih i srpskih i bošnjačkih potrebno da se to dogodi. Znam ja vrlo dobro zašto postavljate ovo pitanje i ne libim se odgovoriti. Dakle, kada bi se BiH uredila po švicarskom ili belgijskom modelu, ja bih prvi bio za to, ali to podrazumijeva preuređenje cijele BiH s RS-om. A čim se spomene diranje u RS, Dodik sikne kao ljuta guja. Dijelite vi Federaciju, RS ostavite na miru! I zato kažem: da, mi smo za administrativno-teriotorijalni ustroj, ali čitave BiH s više federalnih jedinica.

Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Nikoli Špiriću zbog korupcije u našoj zemlji, a zatim je senator Roger Wicker u obraćanju Senatu ponovio slične teze. Često se susrećete sa stranim diplomatima u našoj zemlji. Smatrate li da će u narednom periodu još osoba iz bh. političkog života završiti na američkoj crnoj listi i da li je ovo znak da SAD stavlja fokus na BiH?

Svako ko je korumpiran i ko zloupotrebljava svoj položaj treba za to polagati račune. Sramota je da bh. pravosuđe ne reagira prema takvima, već nam velike sile na ovaj način "udaraju šamar" kada je riječ o našem pravosuđu. Ovo je znak kako je davno trebalo usvojiti izmjene Kaznenog zakona u BiH, ali to nije odgovaralo nekim vladajućim strankama, a ko god prati politička zbivanja u BiH zna o čemu govorim. Naravno, u susretima i razgovorima sa stranim diplomatima razmijenjujemo mišljenje i o tome. Oni su, zbilja, dobro upoznati o stanju u našoj zemlji i što se tiče korupcije i kriminala pa su vladajućima, kada su odugovlačili pri usvajanju izmjena Kaznenog zakona, uputili oštro upozorenje da to hitno moraju učiniti i kada su vidjeli da im nema drugog izlaza, sada su, na odlasku, to bili prisiljeni uraditi. Upravo ovim činom stekli su se uvjeti za procesuiranje svih onih koji su ogrezli u korupciji i kriminalu i nadam se kako će, kada se reformira bh. pravosuđe, što je također neminovno uraditi, svi koji su se obogatili na taj način, konačno dobiti što su zaslužili. A ima ih, i sami znate, i u vrhu ove aktuelne vlasti.

Više bi me veselilo da bh. pravosuđe konačno počne procesuirati ove korumpirane političare s vrha vlasti, premda i stavljanje na američku "crnu listu" ima svoju težinu. Vjerujem kako Nikola Špirić nije posljednja osoba koja je na njoj završila, a ovim je SAD svima dao do znanja kako ih situacija u BiH itekako zanima i da će u dogledno vrijeme ponovno više biti u žiži njihova interesiranja.

Imaju li građani u BiH razloga za strah od novih sukoba?

Odgovorit ću kratko. Ako ovi koji su na vlasti i dalje ostanu na svojim pozicijama, imaju. Ali mi vjerujemo i poručujemo: čim se zatvore biračka mjesta u BiH, ova vladajuća garnitura više neće biti u vlasti i u poziciji sijanja straha zveckanjem oružja, što je poglavito izraženo u predizborno vrijeme. Ljudima u BiH dosta je više plašenja ratom, dosta je više života u neizvjesnosti. Svi žele živjeti u miru, a posebno generacije koje su iznijele rat na svojim plećima. Rat nikome nikada ništa dobro nije donio, a i promijenile su se neke geopolitičke okolnosti i interesi svjetskih sila glede ovdašnje situacije. Ubrzavanjem prema članstvu u NATO-u i EU, za šta ćemo se zalagati mnogo više nego sadašnji vlastodršci, otklonit ćemo svaku mogućnost novih sukoba na ovim područjima. Zato svima u BiH ponavljam: ne bojte se novih sukoba, bojte se siromaštva u koje su vas uvalile sadašnje vlasti. A i to će se uskoro promijeniti.

Kandidat ste svoje političke stranke za Parlament BiH. Ukoliko sjednete u zastupničku klupu, kakvu politiku obećavate?

Kada budem izabran u Parlament BiH kao pobjednik s liste Koalicije Hrvatsko zajedništvo, obećavam borbu za dostojan život svakoga čovjeka u BiH. Obećavam politiku, ne konfrontacije, već tolerancije i sporazumijevanja. Od budućih partnera očekujem istinsko zalaganje za BiH kao ravnopravnu državu sva tri naroda i svih njenih građana, s neupitnom euroatlantskom budućnošću.