BiH
72

Ilidža: Posljednji mjesec nije bilo eksploatacije šljunka i odlaganja otpada kod Sokolović Kolonije

B. R.
Foto: Čitatelj
(Foto: Čitatelj)
Sredinom prošlog mjeseca ukazali smo na nezakonitu eksploataciju šljunka i odlaganje otpada na obalama rijeke Željeznice u blizini ilidžanskih naselja Sokolović Kolonija, Butmir i Hrasnica. Mjesec poslije, prema navodima mještanina Fahrudina Budnje, eksploatacija šljunka i odlaganje otpada se više ne vrše u blizini Sokolović Kolonije.
Kako nam je kazao Budnjo, koji živi u Sokolović Koloniji, prema njegovim saznanjima tokom posljednjeg mjeseca ne dešavaju se spomenute radnje. Istakao je da je kao predsjednik Inicijative za opći napredak Sokolović Kolonije (ISKON), koja ima nekoliko stotina članova, insistirao da se riješi ovaj problem.

Početkom ove godine, zajedno sa svojim komšijama tražio je od nadležnih da riješe ovaj problem. Obratili su se Mjesnoj zajednici, Općini Ilidža te kantonalnoj i federalnoj inspekciji. U ovaj slučaj uključila se i policija.

Prema Budnjinim riječima, policija je sada odgovorna po ovom pitanju, što je naloženo rješenjem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). Očekuje da oni spriječe i evidentiraju osobe koje odlažu otpad i eksploatišu šljunak. Naglasio je da građane ovog dijela Ilidže brine i to što uopće ne znaju kakav se otpad odlaže. Ukazao je i na to da taj otpad i dalje stoji na navedenoj lokaciji.

Zabrinutost je utoliko veća zbog toga što se to dešava u blizini vodozaštitne zone. To su nam ranije potvrdili i iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK). Tako da ovaj problem prevazilazi granice ovog naselja. Ustupio nam je i fotografije nastale prije nekoliko mjeseci, a koje svjedoče o tome šta se dešavalo u ovom naselju.

Budnjo je poručio da je građanima okupljenim oko ISKON-a, za koji je rekao da se ne finansira iz bilo kojeg budžeta, i svim ostalima interes da se riješi ovaj i drugi problemi u lokalnoj zajednici, a ne da budu poligon za ostvarivanje stranačkih interesa.

Podsjećamo, iz Agencije za vodno područje Save, pod čijom odgovornosti je i rijeka Željeznica, su naglasili da je eksploatacija šljunka nelegalna. Oni su također pozvali da inspekcije reaguju po ovom pitanju. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) kazali su nam da su nadležni samo za "vađenje materijala iz vodotoka". I iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) također tvrde da su, kako su naveli, pokrenuti inspekcijski postupci.