Oglasile se i inspekcije
63

Agencija za vodno područje Save: Eksploatacija šljunka na obalama Željeznice je bespravna

B. R.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ukoliko se na obalama rijeke Željeznice vrši eksploatacija šljunka, onda je to bespravno - poručili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save u izjavi za Klix.ba. Reagovali su i iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) na navod općinskog vijećnika SDP-a na Ilidži Samira Avdića da je eskploatacija nezakonita. Ilidžanski načelnik Senaid Memić je ranije poručio da je, kako je naveo, najmanje 30 puta pozivao inspekciju da obustavi eksploataciju.
Iz Agencije su ukazali na to da su 12. juna obišli korito rijeke Željeznice i okolnog terena. Obrazložili su šta su zatekli na terenu.

"Prilikom obilaska terena, na cijeloj dionici uz rijeku Željeznicu - na prostoru druge i treće zaštitne zone izvorišta vode za piće Sarajevsko polje kod Sokolović Kolonije - konstatovali smo raskopano zemjište i prisustvo raznovrsnog otpada, prisustvo zapaljenog otpada, plastike, šuta i drugog nekategorisanog otpada i neprijatan miris", naveli su.

Tvrde da su zatekli i kamione na spomenutom području te su upozorili na štetne posljedice radnji koje su uočili.

"U toku obilaska terena zabilježen je dolazak i odlazak više kamiona koji su dovozili zemljani materijal i istresali na lokaciju gdje je bagerom vršeno razastiranje dovezenog materijala na predmetnom lokalitetu. Napominjemo da se sve što smo uočili odvija u zaštitnoj zoni izvorišta vode za piće Sarajevsko polje i ove radnje je potrebno hitno obustaviti. Osim navedenog, na više lokaliteta duž toka rijeke Željeznice u Federaciji Bosne i Hercegovine primijećena je veća količina riječnog materijala u samom koritu", potcrtali su.

Tvrde da nisu primili zahtjev za eksploataciju na području Općine Ilidža.

"Agencija do sada nije primila zahtjeve ili inicijativu za vađenje materijala iz korita rijeke Željeznice na području Općine Ilidža, što na ovom dijelu rijeke Željeznice nije ni preporučljivo budući da ovaj prostor ima direktnu vezu s podzemnim vodama koje se infiltiraju i dijelom prihranjuju postojeće bunare", objasnili su.

Jasno su poručili da je eksploatacija šljunka bespravna.

"Ukoliko se na obalama rijeke Željeznice vrši eksploatacija šljunka ista je bespravna i o tome je potrebno obavijestiti Federalnu i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Općinu Ilidža", naglasili su.

Pozivaju inspekcije da reaguju

Potcrtali su da nemaju zakonske mogućnosti da obustave i zabrane dovoz smeća, raznog materijala, šuta i drugog nekategorisanog otpada te da obustave druge bespravne radnje.

"Isključiva nadležnost nad svim nelegalnim radovima je u nadležnosti Federalnih i Kantonalnih uprava za inspekcijske poslove", ponovili su.

Odgovorili su i na pitanje koliko iznosi naknada za eksploataciju šljunka i pijeska te koliko je naplaćeno za eksploataciju u vodotoku Željeznice tokom ove godine.

"Posebna vodna naknada za vađenje materijala iz vodotoka se obračunava po jednom metru kubnom izvađenog materijala i iznosi 1,50 KM po metru kubnom. S obzirom na to da eksploatacija na lokalitetu koji je predmet vašeg upita nije preporučljiva zbog direktnih veza s podzemnim vodama koje se infiltriraju i prihranjuju postojeće bunare izvorišta Sokolovići, u 2020. godini Agencija za vodno područje rijeke Save u Sarajevu nije provodila postupak javnog oglašavanja u skladu s Uredbom o načinu dodjele prava za vađenje materijala iz vodotoka (Službene novine Federacije, broj: 58/15) za vađenje materijala iz korita rijeke Željeznice na ovom lokalitetu", naglasili su iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Ranije su u odgovoru za Klix.ba iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) potvrdili da je šljunak eksploatisan u prvoj vodozaštitnoj zoni u Sokolović Koloniji.

FUZIP: Djelimično smo odgovorni

Tragom navoda načelnika Memića, vijećnika Avdića i Agencije za vodno područje rijeke Save, obratili smo se FUZIP-u.

Naveli su da kontinuirano vrše kontrolu po ovom pitanju u cijelom entitetu. Potvrdili su da je u više navrata tražena njihova reakcija i tvrde da ona nije izostala.

"Iz evidencije prijava o uočenim nepravilnostima, odnosno nezakonitostima i kršenju pravnih propisa u vezi s rijekom Željeznicom u posljednjih pet godina zabilježeno je nekoliko prijava građana, eko-udruženja, vijećnika Općinskog vijeća Ilidža, kao i dostavljanje predmeta na nadležno postupanje od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. U smislu angažmana i postupanja po prijavama, napominjemo i ističemo da federalni inspektor bez odgađanja poduzima radnje po zaprimljenoj pismenoj prijavi, izlazi na mjesto događaja i vrši inspekcijski nadzor", naveli su.

Kako su istakli, FUZIP je odgovoran za "vađenje materijala iz vodotoka", a za "iskop materijala, mineralnih i drugih sirovina" odgovornost je na kantonalnim i općinskim organima.

"Nadležnost Federalne uprave za inspekcijske poslove je prva vodozaštitna zona, u kojoj, prema rezultatima izvršenih inspekcijskih nadzora, službenim zabilješkama postupajućih federalnih inspektora i pratećoj fotodokumentaciji, nema konkretnih iskopa", dodali su.

Naglasili su da su iskopine u vodotoku rijeke Željeznice na Ilidži dobrim dijelom nastale prije nekoliko desetina godina, a da je manji dio nastao u posljednje dvije godine. Ponavljaju da je odgovornost i na drugim institucijama.

"Konkretni navodi u medijima problematiziraju niz pitanja uz tvrdnje da se na obalama rijeke Željeznice eksploatišu veće količine šljunka u blizini naselja Sokolović Kolonija i Hrasnica. Na obali rijeke prve kategorije, odnosno vodnom dobru, postoje ogromne iskopine zemljanog i šljunkovitog materijala koji nisu u vodotoku, nego se tretiraju kao materijal iz iskopa, za koji su nadležni kantonalni i općinski inspekcijski organi. Najveći broj ovih iskopina je nastao prije nekoliko desetina godina, nekim većim zahvatima te se može konstatovati da je samo jedan manji broj nastao neposredno, odnosno prije godinu ili dvije", poručili su.

Podsjetili su da je Rješenjem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva 8. augusta 2018. za rijeku Bosnu i 9. augusta 2018. za rijeku Željeznicu utvrđena granica vodnog dobra, što je, kako su naveli, od tog datuma bila stvarna nadležnost federalne vodne inspekcije, ali ne za vađenje materijala iz iskopa, nego za nelegalne radove iz člana 96. Zakona o vodama FBiH. Ovo zakonsko rješenje su istakli kao osnovu da vrše inspekcijski nadzor. Također tvrde da nisu zatekli osobe koje vrše nelegalne radnje.

"Prilikom obilaska pomenute lokacije, odnosno kompletnog vodotoka rijeke, u različitim vremenskim intervalima, federalni vodni inspektor nije zatekao osobu ili osobe u obavljanju nelegalnih radnji, niti je identifikovao počinioca ili počinioce, pa je samim tim bio onemogućen da primijeni ovlaštenja utvrđena Zakonom o inspekcijama FBiH i Zakonom o vodama u FBiH, zato što Zakon striktno nalaže prisustvo i učešće subjekta nadzora, koji podrazumijeva konkretnu pravnu osobu, odnosno odgovornu osobu u pravnoj osobi za nalaganje upravnih mjera", objasnili su.

Smatraju da je, kako su naveli, pretpostavka za efikasno djelovanje inspekcijskih organa zaticanje i identifikacija počinilaca uočenih radnji u koritu rijeke Željeznice, a kojima bi se mogla naložiti sankcija, odnosno kazna, te pozvati nadležno tužilaštvo da reaguje.

FUZIP je naglasio i ulogu vodočuvarske službe u prevenciji nezakonitih radnji.

"Kada je riječ o prevenciji, tj. sprečavanju zagađenja voda i vodnih objekata, članom 203. stav (1) Zakona o vodama u Federaciji BiH utvrđeno je da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva može organizovati vodočuvarsku službu. Upravo uočene nezakonite radnje i slične pojave predstavljaju objektivne razloge koji opravdavaju formiranje vodočuvarske službe, gdje bi vodočuvari svojim prisustvom na terenu pratili stanje, onemogućavali i spriječili daljnje nelegalne aktivnosti te svakako pomogli lakšem otkrivanju počinilaca", istakli su u odgovoru za naš portal.

Ova institucija je poručila da će nastaviti poduzimati aktivnosti iz svojih nadležnosti po ovom pitanju.

Reagirao i KUIP

Nije izostala ni reakcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP). Između ostalih, reakciju su tražili i građani.

"Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je od početka 2020. godine dobila je veći broj zahtjeva za inspekcijski nadzor na okolnosti odlaganja građevinskog otpada i iskopa šljunka u Sokolović Koloniji i u blizini Mosta spasa na području Općine Ilidža. Među ostalim prijavama građana, pravnih lica i institucija je i zahtjev Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža, koji nam je u aprilu ove godine dostavljen putem Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo", istakli su.

Kao i FUZIP, ponovili su da je odgovornost i na drugim institucijama.

"Uz napomenu da su na osnovu podnesenih prijava kod ovog organa pokrenuti inspekcijski postupci iz nadležnosti kantonalnog komunalnog i inspektora zaštite okoliša, ističemo da je zbog podijeljenjih nadležnosti između Općine, Kantona i Federacije ovaj organ samo jedan od organa ovlaštenih za poduzimanjem zakonom predviđenih mjera", naveli su iz KUIP-a.