Reakcija načelnika Ilidže
209

Memić: Najmanje 30 puta sam pozivao inspekciju da obustavi nezakonitu eksploataciju šljunka

B. R.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić je reagovao na navode da se u vodotoku rijeke Željeznice u blizini naselja Sokolović Kolonija i Hrasnica nezakonito eksploatiše šljunak. Imao je i poruku za općinskog vijećnika Samira Avdića, koji smatra da je eksploatacija nelegalna, i njegovu Socijaldemokratsku partiju (SDP).
Memić je poručio da, kako je naveo, ne reaguje na tendenciozne i nesuvisle izjave pojedinih vijećnika, ali da je po ovom pitanju imao potrebu da reaguje na Avdićevu izjavu. Tvrdi da je i sam pozivao inspekciju da djeluje.

"Osjećam potrebu da kažem da sam najmanje 30 puta pozivao nadležnu inspekciju da obustavi i izda naređenje o zabrani nezakonitog eksploatisanja šljunka. Ističem da problem u vezi s eksploatacijom prirodnog bogatsva nije prisutan samo u Sokolović Koloniji, identičan problem evidentiran je na samoj granici između entiteta, odnosno na granici između Gornjeg i Donjeg Kotorca, na kojoj je više od decenije ekološka bomba koja prijeti cijeloj vodozaštitnoj zoni i Sarajevu", istakao je ilidžanski načelnik.

Prema njegovim riječima, on kao načelnik ne može nikoga kažnjavati. Negira da je Općina izdavala bilo kakva odobrenja za eksploataciju.

"Privredno društvo 'Sigma' vrši eksploataciju šljunka bez dokaza o porijeklu istog i u kontinuitetu radi na devastiranju 'čiste vode', što nema veze s funkcijom načelnika, jer načelnik ne može samovoljno kažnjavati takve pojave niti mu je to u nadležnosti, a posebno jer Općina Ilidža na čelu sa mnom nije izdala nikakva odobrenja. Siguran sam da ni drugi nadležni organi nisu to učinili", naglasio je.

Smatra da Općina, kako je istakao, ni u kom slučaju ne treba da naplaćuje eksploataciju. Ovaj stav je obrazložio ovako:

"Sav novac koji bi se prikupio potrošio bi se na ispravljanje grešaka koje su posljedica takvog problema."

Memić je također negirao da kao načelnik, kako je potcrtao, nema nikakve veze s fizičkim i pravnim osobama koje na bilo koji način vrše eksploataciju ovog prirodnog bogatstva - što je bila Avdićeva konstatacija. Tvrdi da će u cilju rješavanja ovog problema, kako je naveo, nastaviti pozivati sve nadležne institucije da se njime pozabave.

Imao je i poruku za vijećnike SDP-a.

"Vijećnicima SDP-a poručujem da o ovom problemu diskutuju trezvene glave, jer je trezvenost jedini način na koji možemo sagledati mogućnost kako riješiti uništavanje prirodnog bogatstva Ilidže. Njihova svojstvenost u ovom sazivu Vijeća bila je 'glasati protiv' svih odluka koje donose prosperitet i razvoj", zaključio je Memić.

Podsjećamo, vijećnik SDP-a na Ilidži Samir Avdić je u izjavi za portal Klix.ba istakao da se u vodotoku rijeke Željeznice u blizini naselja Sokolović Kolonija i Hrasnica vrši nezakonita eksploatacija šljunka. Osim toga, ukazao je da se na mjestu eksploatacije odlažu otpad i smeće. Tvrdi da je do sada izostala reakcija nadležnih, pa i Općine Ilidža. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) su poručili da je ovaj problem u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, a da dozvole za eksploataciju daje Agencija za vodno područje rijeke Save.

S obzirom na Avdićevu tvrdnju da se sve dešavalo u blizini vodozaštitne zone, tražili smo reakciju preduzeća "Vodovod i kanalizacija". U odgovoru su naveli da se šljunak eksploatisao u prvoj zaštitnoj zoni u Sokolović Koloniji te da su 2018. to prijavili KUIP-u. Naglasili su da je eksploatacija u međuvremenu prestala, ali da je ove godine primijećeno odlaganje građevisnkog otpada na spomenutoj lokaciji i da su o tome obavijestili inspekciju.

Potcrtali su da vrše redovan obilazak vodozaštitne zone i da je s policijom dogovoreno da se po pozivu identificiraju osobe koje vrše odlaganje otpada ili eksploataciju šljunka.