Mještani ogorčeni
47

Ilićka ulica u Mostaru koja se nalazi nadomak Čovićeve kuće je u katastrofalnom stanju

G. Š.
Ilićka ulica u Mostaru je u katastrofalnom stanju, zbog čega su mještani ogorčeni. Kako kažu, dok Dragana Čovića do njegove kuće koja se nalazi u blizini, preko rupa vozi službeno vozilo, oni uništavaju vlastite automobile.

Gradski vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Mostara Goran Bošnjak koji je involviran u projekt rekonstrukcije Ilićke ulice nam kaže da se radi o složenom projektu, te da se poduzima sve kako bi se kvalitetno realizirao na zadovoljstvo mještana, ali da vremenske prilike otežavaju posao.

Ističe kako je rekonstrukcija Ilićke ulice teška preko dva miliona maraka i da je prvo bilo nužno uraditi kanalizacijsku mrežu koju to naselje nije imalo, što je veliki izazov zbog činjenice da je mnogo stambenih objekata u neposrednoj blizini saobraćajnice, koja se istodobno održava funkcionalnom.

Tvrdi da su mještani projekt rekonstrukcije koja uključuje proširenje saobraćajnice, izradu potpornih zidova i pješačke zone, te postavljanje rasvjete dobili na uvid i podržali apsolutno, ali da je uz prioritetno rješavanje kanalizacije bilo podijeljenih mišljenja oko načina izvođenja radova zbog dugotrajnog procesa.

"Bila su podijeljena mišljenja mještana da li raditi širenje ceste ili odmah asfaltirati, kad su došle veće kiše svi su tražili da se privremeno asfaltira pa naknadno radi detaljno. Ali vremenske prilike nisu dozvolile da se sve završi i ostalo je oko 80 metara saobraćajnice bez asfalta. Taj dio će se završiti čim se vrijeme stabilizira i ulica će biti puštena u promet", kaže Bošnjak za Klix.ba.

Pojasnio je kako se radilo u fazama, te se uglavnom moralo ručno vaditi određeni dio šljunka da bi se mogao postavi asfalt, što je usporilo i dinamiku radova za privremeno rješenje te saobraćajnice u sklopu priče koja bi trebala trajno riješiti probleme Ilićke ulice.

Grad Mostar je u 2022. godini osigurao sredstva od 410 hiljada KM za prvu dionicu Ilićke ulice, za novi vodovod, oborinsku odvodnju, potporne zidove, nogostup i rasvjetu.

Trenutno se pokreće postupak javne nabave i rješavanje imovinsko pravnih odnosa za izvlaštenje zemljišta s obzirom na to da se širi saobraćajnica.

Financijska pomoć za projekt rekonstrukcije, čija je vrijednost veća od dva miliona KM očekuju se i s većih nivoa vlasti kako bi se problem Ilićke ulice trajno riješio i poboljšala urbanistička slika najvećeg grada u Hercegovini.