Dok traje zatišje
70

Ili će sve propasti ili će lideri "iz vedra neba" saopćiti da su predložili mandatara za VM

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Slavodobitno su lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović prije osam dana saopćili da su postigli dogovor o formiranju vlasti. Sami sebi su zadali rok od 30 dana ili sve "pada u vodu". Od tada do danas ni pomaka, iako je najavljeno da će Predsjedništvo BiH u najkraćem roku predložiti mandatara.

Prvi korak u cijeloj priči je na Predsjedništvu BiH. Milorad Dodik je na dan potpisivanja sporazuma kazao da će Predsjedništvo u roku od osam dana predložiti mandatara i proslijediti ga na imenovanje prvo komisiji, a potom i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Moglo bi ipak zapeti na prvom koraku i to zbog neslaganja u procedurama. Dodik traži prvo predlaganje mandatara za formiranje Vijeća ministara, a potom provođenje sporazuma, što bi vjerovatno značilo i slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog plana za NATO (ANP).

S druge strane predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a kojeg će podržati i Šefik Džaferović, tražit će prvo usvajanje i slanje ANP-a pa tek onda imenovanje mandatara. To bi značilo usvajanje postojećeg nacrta ANP-a, sa čim se ne slaže SNSD.

Sporazum koji su lideri potpisali traži i formiranje Komisije za imenovanje Vijeća ministara. Članovi komisije su izabrani, ali nikada nije izabran predsjedavajući niti je održana konstituirajuća sjednica. Ta komisija treba potvrditi mandatara, a potom i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Kada je riječ o zadatom roku od 30 dana, na njemu je insistirao Milorad Dodik, poručivši da će se povući iz sporazuma ako se ne formira Vijeće ministara u tom periodu. Nešto opušteniji prema zadatim rokovima bio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da se rokovi zadaju, ali i da se pomjeraju te da je teško očekivati formiranje Vijeća ministara u roku od mjesec.

Osim brojnih komentara političara, analiza sporazuma i stidljivog tumačenja NATO puta BiH potpisnika sporazuma, izuzev Izetbegovićeve izjave da je reducirani ANP rješenje i kompromis (poslati plan civilnih reformi za NATO, a zamrznuti vojni segment), proteklih osam dana ništa nije učinjeno.

Ostaje otvoreno pitanje, da li je sporazum ispitivanje terena i granica uslovljavanja, da li sami lideri znaju šta su dogovorili i koliko vjeruju da je postignut sporazum.

Također, nije isključeno da kao i u slučaju potpisivanja sporazuma bez znanja medija saopće da je predložen mandatar i da se kreće u imenovanje ministara.