|

Ili će sve propasti ili će lideri "iz vedra neba" saopćiti da su predložili mandatara za VM

Ili će sve propasti ili će lideri "iz vedra neba" saopćiti da su predložili mandatara za VM
70
S. H.
13.8.2019. u 11:20
56
komentara
70

dijeljenja
Ili će sve propasti ili će lideri "iz vedra neba" saopćiti da su predložili mandatara za VM Foto: I.Š./Klix.ba
Slavodobitno su lideri SDA Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović prije osam dana saopćili da su postigli dogovor o formiranju vlasti. Sami sebi su zadali rok od 30 dana ili sve "pada u vodu". Od tada do danas ni pomaka, iako je najavljeno da će Predsjedništvo BiH u najkraćem roku predložiti mandatara.
Prvi korak u cijeloj priči je na Predsjedništvu BiH. Milorad Dodik je na dan potpisivanja sporazuma kazao da će Predsjedništvo u roku od osam dana predložiti mandatara i proslijediti ga na imenovanje prvo komisiji, a potom i Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Moglo bi ipak zapeti na prvom koraku i to zbog neslaganja u procedurama. Dodik traži prvo predlaganje mandatara za formiranje Vijeća ministara, a potom provođenje sporazuma, što bi vjerovatno značilo i slanje reduciranog Godišnjeg nacionalnog plana za NATO (ANP).

S druge strane predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a kojeg će podržati i Šefik Džaferović, tražit će prvo usvajanje i slanje ANP-a pa tek onda imenovanje mandatara. To bi značilo usvajanje postojećeg nacrta ANP-a, sa čim se ne slaže SNSD.

Sporazum koji su lideri potpisali traži i formiranje Komisije za imenovanje Vijeća ministara. Članovi komisije su izabrani, ali nikada nije izabran predsjedavajući niti je održana konstituirajuća sjednica. Ta komisija treba potvrditi mandatara, a potom i Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Kada je riječ o zadatom roku od 30 dana, na njemu je insistirao Milorad Dodik, poručivši da će se povući iz sporazuma ako se ne formira Vijeće ministara u tom periodu. Nešto opušteniji prema zadatim rokovima bio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da se rokovi zadaju, ali i da se pomjeraju te da je teško očekivati formiranje Vijeća ministara u roku od mjesec.

Osim brojnih komentara političara, analiza sporazuma i stidljivog tumačenja NATO puta BiH potpisnika sporazuma, izuzev Izetbegovićeve izjave da je reducirani ANP rješenje i kompromis (poslati plan civilnih reformi za NATO, a zamrznuti vojni segment), proteklih osam dana ništa nije učinjeno.

Ostaje otvoreno pitanje, da li je sporazum ispitivanje terena i granica uslovljavanja, da li sami lideri znaju šta su dogovorili i koliko vjeruju da je postignut sporazum.

Također, nije isključeno da kao i u slučaju potpisivanja sporazuma bez znanja medija saopće da je predložen mandatar i da se kreće u imenovanje ministara.
Prijavi grešku


Komentari (56)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...