Bijeljina
8

Ilegalni migranti otkriveni u kamionu koji je došao iz Srbije

Klix.ba
Službenici Jedinice granične policije Bijeljina otkrili su danas dvojicu ilegalnih migranta u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila Volvo, bh. registarskih oznaka, koje je prevozilo keramiku iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

"Vozilo je kontrolirano na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača i njime je upravljao Ž. Z. (1979.), državljanin Bosne i Hercegovine. Ilegalni migranti nisu posjedovali putne isprave. U razgovoru s našim službenicima izjavili su da dolaze iz Afganistana. U toku je daljnji rad na ovom slučaju", saopšteno je iz Granične policije BiH.

Osim tog slučaja, službenici Granične policije su otkrili državljane Turske prilikom ilegalnog prelaska državne granice.

"Službenici Terenskog ureda Jug Čapljina Granične policije BiH otkrili su dvoje državljana Republike Turske 6. aprila 2017. godine prilikom ilegalnog prelaska državne granice. Kontrolirani su u Audiju, bh. registarskih oznaka, u graničnom pojasu na području Bileće. U skladu sa Zakonom o strancima, prekršajno su procesuirani i predati službenicima Službe za poslove sa strancima", stoji u saopćenju.

Kako je saopšteno iz Granične policije BiH, danas su, također, njihovi službenici na graničnom prijelazu Bosanski Brod uhapsili bh. državljanina A. D. (1984.), jer se za njim ranije vodila potraga zbog "krađe".

"Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje Općinski sud u Travniku zbog krivičnog djela 'krađa'. Osoba je kontrolirana pri izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod i bit će predata nadležnom organu", stoji u saopćenju.

Dan ranije, tačnije 6. aprila 2017. službenici Jedinice granične policije Višegrad lišili su slobode M.N. (1970.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Tužilaštvo BiH zbog krivičnog djela "krijumčarenje ljudi".

"Državljanin Republike Srbije kontroliran je pri ulasku u BiH na MGP Uvac i predat službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", navodi se u saopćenju.

U nastavku saopćenja stoji da su Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 6. aprila 2017. uhapsili A. A. (1980.) jer je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu zbog krivičnog djela "pronevjera u službi".

"Državljanin BiH stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo letom iz Kelna. Predat je službenicima Sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo", saopćila je Granična policija BiH.