Intervju
394

Igor Stojanović: SDP smo vratili u Vladu KS, za dugoročnu saradnju s NiP-om trebamo kompromis

S. M.
Igor Stojanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i kandidat SDP-a za isti nivo vlasti na Općim izborima 2022. godine Igor Stojanović u intervjuu za Klix.ba govorio je o dosadašnjem radu kantonalne vlade, odnosima unutar Trojke, ali i drugim pitanjima koja se tiču SDP-a, bivših članova stranke i koalicionih partnera.

Kako ocjenjujete svoj prethodni mandat u Skupštini Kantona Sarajevo i generalno rad ministara iz SDP-a u Vladi Kantona Sarajevo?

Svoj prethodni mandat ocjenjujem uspješno. Nakon debakla u mandatu 2014-2018 u kojem je SDP bio opozicija i napustila su nas dva zastupnika, u mandatu 2018-2022 oformili smo zastupnički klub čiji je prvenstveni cilj bio da očistimo obraz SDP-a i vratimo ugled među građanima. Kao Šef kluba radio sam to kontinuirano i rezultati su više nego vidljivi. Naš klub je bio nezaobilazan u svakoj reformi i niko nije izdao principe.

Ukinuli smo paušal zastupnicima, donijeli smo odluku o kupovini novih tramvaja i trolejbusa, izglasali naknadu porodiljama od 1000 KM i set antikoruptivnih zakona koji ne dozvoljavaju zloupotrebu resursa od strane političara. Lično sam u ime SDP-a podnosilac Zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu koji je usvojen. Usvojen je i moj prijedlog o kućnoj njegi za RVI treće kategorije čime smo ispravili diskriminaciju unutar RVI populacije.

Vlada KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada KS (Foto: T. S./Klix.ba)

Kada na to dodate da je SDP riješio nabavku vakcina nakon što nije bilo ministra zdravstva 8 mjeseci u Vladi petak 13 i renoviranje tramvajske pruge koju je pokrenuo ministar saobraćaja iz SDP-a, stabilan budžet za koji je zaslužan ministar finansija iz SDP-a, onda sa pravom mogu reći kao Šef kluba SDP Sarajevo da smo nakon 10 godina vratili SDP u Vladu KS, pokrenuli reformske procese i očekujemo da to građani prepoznaju na izborima 2.oktobra.

Koje projekte SDP nudi građanima Kantona Sarajevo u slučaju da osvoji vlast na predstojećim izborima?

SDP Sarajevo će nastaviti na projektu renoviranja gradskog saobraćaja, proširenju tramvajske pruge prema Hrasnici i kupovini dodatnih novih vozila. Provedba reforme zdravstva u cilju adekvatnog plaćanja usluga zdravstvenim ustanovama iz budžeta ZZO KS mora biti naš prioritet. KK Bosna i RK Bosna prvaci države.

U doba potencijalne energetske krize, ubrzaćemo projekte alternativnih izvora energije, poput termalnih izvora na Ilidži i drugog. Osnovno i srednje obrazovanje mora imati jasnije kriterije za upis učenika, a profesori moraju trendove svojih evropskih kolega.

Smatrate li da je ispravna odluka gradonačelnice Benjamine Karić da ne sudjeluje na Paradi ponosa i da ne podrži prijedlog da na spomeniku na Kazanima stoje imena odgovornih?

Ne mislim da gradonačelnica ne želi da učestvuje na paradi ponosa i da je ne podržava. Ako je to istina, to u svakom slučaju nije moj stav, ni stav SDP-a. Svaki socijaldemokrata ima obavezu da se bori za jednakopravnost svih onih koji smatraju da su diskriminirani. SDP u Vladi KS je podržao organizaciju parade, gradonačelnica također nije bila protiv. Tako da je SDP u potpunosti podržao prava LGBT populacije.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kao što će podržati i sve druge koji se bore za jednakopravnost. Ko to ne radi, lažni je SDP-ovac. Kada je u pitanju ploča na Kazanima, gradonačelnica je pokušala naći kompromisno rješenje na osnovu sudske presude onima koji su počinili zločin. Neki su zadovoljni, neki ne. Da sam na njenom mjestu lično bih uradio ono što očekujem da vlast u Republici Srpskoj uradi u Prijedoru ili Višegradu, ili HDZ u Dretelju. A to je da se napišu imena zločinaca i time skine etiketa sa bilo kojeg naroda. To bi bio putokaz za pomirenje i veće povjerenje. Osnov da od stranaka iz RS-a i od HDZ-a tražim ono što smo i sami uradili u Sarajevu. Nazvao zločince imenom i prezimenom, a ne narodom.

Koga smatrate najodgovornijim za stanje u kojem se nalazi KK Bosna i da li je kantonalna vlast mogla više učiniti da se pomogne ovom, kao i drugim sportskim kolektivima?

Košarkaški klub Bosna je sramota države BiH, FBiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i svih opština. To je kolektiv koji je proslavio glavni grad BiH i najveći sportski brend države. A već 14 godina ne igra ABA ligu gdje svi glavni gradovi bivših jugoslovenskih republika imaju svog predstavnika.

Vlada KS je mogla i morala više uraditi za Bosnu. KK Bosna nosi ime države. U mandatu koji ističe podnio sam inicijativu od 2 miliona KM koja bi bila redovna stavka u budžetu i nije usvojena. Na početku narednog mandata ću opet podnijeti tu inicijativu. Od dogovora sa partnerima, vjerovatno će zavisiti i moja ruka kao podrška za formiranje Vlade KS.

Kako komentariše konstataciju Zlatka Lagumdžije da trenutno SDP-ovo rukovodstvo smatra da je isključivo Lagumdžija kriv za sve što je loše u SDP-u, a da se sve ono dobro pripisuje ljudima koji su rukovodstvu? Postoje li frankcije unutar SDP-a?

Zlatko Lagumdžija je isključen iz SDP-a nakon pokušaja da nas dio članova odvede ponovo u koaliciju sa SDA. Tada je isključen i dio članova koji danas čine Socijaldemokrate. Nakon isključenja, SD je odmah formirao Vladu sa SDA u Tuzlanskom kantonu. Danas nova stranka Lagumdžije izlazi zajedno sa SD-om na izbore. Aktuelno rukovodstvo SDP-a se otrglo ambiciji da moramo biti vlast po svaku cijenu. Mada smo bili najpoželjniji partner i bili i pozivani i prozivani što ne uđemo u vlast. Odbili smo pristupanje vlasti po istim principima koje njeguje SDA 30 godina i koji stanje društva doveli u kolaps.

Formirali smo Vladu trojke u Sarajevu i pokazali da se može raditi i drugačije. Odlaskom Lagumdžije ne znači da se SDP riješio svih pogrešnih praksi iz tog perioda. I sad se dešavaju poneka loša kadrovska rješenja. Otprilike kako je to i Lagumdžija znao uraditi 2010. godine. Ali barem sada otvoreno pričamo o tome i borimo se demokratskim putem za svoje stavove. Različita razmišljanja i stavovi kojim putem treba ići SDP i ko ga treba predstavljati, okupljaju ljude na različitim stranama.

To nekad izgleda kao frakcija. Ali te frakcije su koherentne na jednoj odluci, već na drugoj je to potpuno nova frakcija zavisno od stavova pojedinog člana. U svakom slučaju da nebi ponavljali greške i Lagumdžije i aktuelnog rukovodstva, nužno je uspostaviti bolje kriterije za ministre, zastupnike i vijećnike. Ne može to biti odluka dva čovjeka.

Smatrate li da je koalicija između NiP-a i SDP dugoročno održiva, jer se čini da nema značajne ideološke razlike između SDA i NiP-a?

Dolaskom Čampare i Zvizdića u NiP, definitivno je potvrđeno da je pola SDA prešlo u NiP. Za dugoročnu saradnju nužno je da nađemo kompromis oko ideoloških pitanja. Recimo promjene naziva sarajevskih ulica, čiji sam bio inicijator, koji vrijeđaju sve antifašiste, NiP trenutno ima isti stav kao i SDA. Sa SDA se nismo pomakli milimetar na ovom pitanju 30 godina. Mada je 44 posto zastupnika Skupštine KS glasalo za promjenu naziva.

NiP mora pokazati drugačiju političku praksu i spremnost na kompromisno rješenje. Inače naši partnerski odnosi mogu biti ugroženi. Od SDA smo digli ruke zbog nespremnosti za dogovor. Kao što nijedan SDP-ovac ne želi da članove NiP-a nešto vrijeđa u Sarajevu, i mi od njih očekujemo isti odnos.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Dogovor i kompromis je put u dugogodišnju saradnju. Radimo na tome i dobro sarađujemo. Nadam se rješenju koje bi podiglo obostrano povjerenje. Ulice su personifikacija i za sva druga ideološka pitanja. Ako ovde nađemo model kompromisa, dugoročna saradnja je zagarantovana.

Kako gledate na posljednje poteze visokog predstavnika u smislu najava da će nametnuti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH? Čini li SDP u ovom trenutku dovoljno da ne dozvoli loša rješenja koja bi vratila Bosnu i Hercegovinu 30 godina unazad?

Visokog predstavnika smatram emisarom zapadnih zemalja koji su prepadnuti Erdoganovom bliskošću sa Putinom. Ujedno je Erdogan često u prostorijama SDA koja je vlast u BiH. Visoki predstavnik kao takav insistira na rješenjima koja garantuju vlast za HDZ i time misle da su osigurali poziciju NATO-a u BiH. Za mene je problem što visoki predstavnik HDZ-ov prijedlog predstavlja kao ispravljanje diskriminacije u BiH.

Da je to stvarna namjera otvorilo bi se i pitanje izbora Bošnjaka i Hrvata iz Republike Srpske. Od početka rata protjerano je 92 posto Hrvata iz RS-a i preko 80 posto Bošnjaka. Ko su njihovi "legitimni" predstavnici u RS-u? Također, kako ćemo izabrati nekog iz reda Srba u FBiH? Za vrijeme Republike BiH, sve o čemu govorim je bilo moguće. Smatram da su ova pitanja mnogo više diskriminirajuća od pitanja predstavljanja Hrvata u Predsjedništvu i Domu naroda FBiH.

Ako hoćemo potpunu ravnopravnost. SDP je inicijator prekida takve vrste nametanja zakona. Obavjestili smo sve partije Evropskih socijalista o potencijalnom prijedlogu Izbornog Zakona koji je put u podjelu države. To je zaustavljeno i visoki predstavnik je pokazao određeno razumjevanje. Nadam se da ćemo nakon izbora doći do Izbornog Zakona koji će svima garantovati mogućnost izbora na cijeloj teritoriji BiH, bez obzira kako se ko izjašnjava. Po uzoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu.