{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji

S
7.7.2011. u 15:21
0
6
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji
0
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji
Na Igmanu su u toku intenzivne pripreme za obilježavanje manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2011".
Rano jutros počelo je asfaltiranje pristupnog puta od Kabalova do Ratne džamije, a radove su, polaganjem prve lopate betona, svečano ozvaničili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri privrede i boračkih pitanja u Vladi KS Rusmir Sendić i Nedžad Ajnadžić.

Ukupno će biti asfaltirano 4.500 metara puta koji će učesnicima manifestacije, ali i budućim turistima i planinarima, značajno olakšati pristup džamiji i ljepotama ovog područja.


Prema riječima premijera Musića sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu 504.000 KM izdvojilo je Ministarstvo privrede KS, a na inicijativu Organizacionog odbora manifestacije.

"Ovo je bila i naša obaveza, jer je riječ o vjerskom objektu od izuzetnog historijskog značaja", istakao je premijer Musić i podsjetio da je zaključkom Vlade KS upravljanje nad Ratnom džamijom kao i ostalim vjerskim objektima istog značaja dato u nadležnost Fondu memorijala KS.

Ministar Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada KS prepoznala historijsku vrijednost Ratne džamije kao i potrebu da se na ovaj način ona učini i turistički dostupnom i prepoznatljivom tokom cijele godine, a ne samo u za vrijeme trajanja manifestacije.

Projekat asfaltiranja puta od Kabalova do džamije realizuje se namjenskim budžetskim sredstvima, putem KJP "Sarajevošume", a na izvođenju radova angažovani su radnici KJKP "Rad". Njihovim okončanjem, prema riječima ministra Sendića, obezbijedit će se bolja otvorenost i dostupnost ovog područja turistima, a bolja prohodnost je i garancija za brzu reakciju u slučaju požara.

"Ovo je ujedno i pomak ka oživljavanju punih turističkih kapaciteta Igmana, ali i Bjelašnice", dodao je ministar Sendić.

Završetak radova na asfaltiranju puta od Kabalova do Ratne džamije očekuje se za pet dana. U narednim danima počeće i uređenje puta od Mrazišta do džamije, gdje će se raditi na zatezanju i izravnavanju puta. Svi radovi bit će završeni sedam dana prije manifestacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: