{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji

S
7.7.2011. u 15:21
0
6
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji
0
Igman: Počelo asfaltiranje puta prema Ratnoj džamiji
Na Igmanu su u toku intenzivne pripreme za obilježavanje manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2011".
Rano jutros počelo je asfaltiranje pristupnog puta od Kabalova do Ratne džamije, a radove su, polaganjem prve lopate betona, svečano ozvaničili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministri privrede i boračkih pitanja u Vladi KS Rusmir Sendić i Nedžad Ajnadžić.

Ukupno će biti asfaltirano 4.500 metara puta koji će učesnicima manifestacije, ali i budućim turistima i planinarima, značajno olakšati pristup džamiji i ljepotama ovog područja.


Prema riječima premijera Musića sredstva za realizaciju ovog projekta u iznosu 504.000 KM izdvojilo je Ministarstvo privrede KS, a na inicijativu Organizacionog odbora manifestacije.

"Ovo je bila i naša obaveza, jer je riječ o vjerskom objektu od izuzetnog historijskog značaja", istakao je premijer Musić i podsjetio da je zaključkom Vlade KS upravljanje nad Ratnom džamijom kao i ostalim vjerskim objektima istog značaja dato u nadležnost Fondu memorijala KS.

Ministar Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada KS prepoznala historijsku vrijednost Ratne džamije kao i potrebu da se na ovaj način ona učini i turistički dostupnom i prepoznatljivom tokom cijele godine, a ne samo u za vrijeme trajanja manifestacije.

Projekat asfaltiranja puta od Kabalova do džamije realizuje se namjenskim budžetskim sredstvima, putem KJP "Sarajevošume", a na izvođenju radova angažovani su radnici KJKP "Rad". Njihovim okončanjem, prema riječima ministra Sendića, obezbijedit će se bolja otvorenost i dostupnost ovog područja turistima, a bolja prohodnost je i garancija za brzu reakciju u slučaju požara.

"Ovo je ujedno i pomak ka oživljavanju punih turističkih kapaciteta Igmana, ali i Bjelašnice", dodao je ministar Sendić.

Završetak radova na asfaltiranju puta od Kabalova do Ratne džamije očekuje se za pet dana. U narednim danima počeće i uređenje puta od Mrazišta do džamije, gdje će se raditi na zatezanju i izravnavanju puta. Svi radovi bit će završeni sedam dana prije manifestacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: