{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iftar za privrednike u Novom Gradu

16.8.2012. u 12:48
27
12
Iftar za privrednike u Novom Gradu
27
Iftar za privrednike u Novom Gradu
Općinska organizacija Stranke demokratske akcije Novog Grada organizirala je sinoć u hotelu Sarajevo iftar za oko 100 privrednika ove Općine.
Obrativši se prisutnima, potpredsjednik SDA Novi Grad i kandidat SDA za općinskog načelnika, Semir Efendić naglasio je u Novon Gradu potrošeno 12 godina i da su ovoj Općini pod hitno potrebne promjene sa planom i vizijom.

Potrebno je uspostaviti komunikaciju privrednika i Općine u cilju stvaranja pozitivnog ambijenta za razvoj Novog Grada. U strateškom smislu Novi Grad treba razvijati jačajući realnu ekonomiju, tj. proizvodnju, ali i snažnijim razvojem servisnih djelatnosti, koja uz mala ulaganja mogu preporoditi Općinu u smislu zajedničkog rješavanja gorućeg problema, a to je nezaposlenost, riječi su Semira Efendića.

"Nezaposlenih je blizu 20.000. Iz godine u godinu nezaposlenost se povećava, umjesto da se smanjuje. Baš kao kuga, nezaposlenost ne bira, i zahvata sve kategorije stanovništava: visokoobrazovane, nekvalificirane, demobilizirane borce, mlade, ljude srednje dobi, žene, muškarce. Socijalno stanje u Općini je alarmantno. Zbroje li se penzioneri, kao i ljudi sa najnižim primanjima preko pola populacije živi ispod ili na rubu egzistencije. Broj nezaposlenih u Novom Gradu je isti kao broj nezaposlenih u Ilidži i Novom Sarajevu zajedno. S druge strane, umjesto da je zbog većeg broja stanovnika, veća i zaposlenost, u Novom Gradu je manji broj zaposlenih u odnosu na Novo Sarajevo za 3.000, i veći tek za 2.000 u odnosu na Ilidžu, premda Ilidža ima kud i kamo manje stanovnika od Novog Grada. Neto prosjek plaća u Novom Gradu uz iste troškove življenja je 875 KM, a u Novom Sarajevu 1.053 KM”, pojasnio je Efendić.


Novi Grad je postao geto Sarajeva. Mladi, stari, srednje dobi, svi oni koji su bez posla, a iz gore navedenih statističkih podataka može se vidjeti koliko ih je, žive u siromaštvu. Iz siromaštva se javlja neznanje i prevara, iz prevare, kriminal koji na koncu izaziva beznađe, strah i nesigurnost.

Svi oni zaslužuju bolje, čulo se između ostalog sinoć na druženju članova SDA sa biznismenima Novog Grada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: