BiH
42

Iftar u prirodi s pogledom na Zenicu: U nedjelju prva rekreativna šetnja

Piše: E. M.
Detalj sa prošlogodišnje šetnje do iftara (Foto: Klix.ba)
Detalj sa prošlogodišnje šetnje do iftara (Foto: Klix.ba)
Zeničani su prošlog ramazana imali priliku iftariti uz pogled na Zenicu, a i ove godine zenički planinar Afan Abazović odlučio je organizovati šetnje do iftara tokom četiri nedjelje u mjesecu ramazanu.

Četiri etape lagane planinarske šetnje prošle godine okupile su stotine učesnika, a ove godine njihov odziv bi, prema Abazovićevim riječima, trebao biti veći.

"Projekat je zamišljen da se u četiri nedjelje tokom mjeseca ramazana, počevši od 12. juna, realizuju četiri etape laganih rekreativnih šetnji sa periferije prema centru, na kojima se nalaze pelijepi vidikovci na grad, gdje bi se održali iftari. Prošlogodišnja ideja da iftarim s prijateljima na jednom zeničkom vidikovcu naišla je na pozitivne reakcije pa se već druge sedmice kroz Facebook prijave okupilo 45 učesnika, a treće sedmice 150 osoba koje su iftarile iznad Zenice", izjavio je Abazović.

Ovogodišnje šetnje do iftara podržao je i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica koji će svakom učesniku osigurati iftarski paketić s letkom o zdravstvenim aspektima ramazanskog posta. Abazović je ukratko i pojasnio plan šetnje i sadržaj koji će se realizirati.

Afan Abazović
Afan Abazović

"Zainteresovani učesnik treba pripremiti svoj iftar, spakovati ga u ruksak te se pripremiti za pješačenje u prirodi i doći na Autobusku stanicu u Zenici, gdje se ukrcava na autobus gradskog javnog prijevoza koji vodi do početnih tačaka šetnji. Kolona ide kroz prelijepe periferne dijelove grada, sve do za turu određenog vidikovca. Nakon oglašavanja ezana za akšam-namaz, koji predstavlja četvrtu dnevnu molitvu muslimana, istovremeno i prekid dnevnog posta, pristupa se samom činu iftara. Nakon toga se obavlja namaz, a zatim, uz pripremljenu kahvu i prigodno predavanje, čijim završetkom se učesnici upućuju ka gradu i svojim kućama", dodao je Abazović.

Učešće u šetnji do iftara je slobodno i besplatno, osim plaćanja autobuske karte, a organizator poziva sve zainteresovane, bez obzira na dob, spol i vjersku pripadnost, da se odazovu jer slogan ovogodišnje šetnje je "Svi imaju bujruma!".

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, etapa se odgađa za bolje vrijeme, a informacije o realizaciji zainteresovani mogu dobiti na Facebook stranici.