Slijede li blokade
7

Iduće sedmice utvrđivanje liste za novog direktora SIPA-e, na intervju pozvana četiri kandidata

Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iduće sedmice utvrdit će rang-listu uspješnih kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Za naredni ponedjeljak zakazana je sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti obavljeni intervjui s kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Članovi Nezavisnog odbora PSBiH isti dan utvrdit će i rang-listu uspješnih kandidata koji su se prijavili na javni konkurs za izbor direktora SIPA-e i s kojim su obavljeni intervjui.

Procedura je takva da Nezavisni odbor PSBiH dostavlja rang-listu ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću koji je, prema zakonom predviđenim procedurama, dostavlja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, a koje u konačnici i imenuje novog direktora SIPA-e.

Kako je ranije objavljeno, od pet prijavljenih kandidata četiri kandidata ispunjavaju uslove. Prijave na konkurs poslali su aktuelni direktor SIPA-e Perica Stanić, kojem mandat ističe 5. novembra, direktor Policije RS-a Darko Ćulum, bivši direktor SIPA-e Goran Zubac, policijski službenik iz Trebinja Žarko Laketa, kao i Njegoš Jovanović, policajac iz Banje Luke, čija je prijava odbačena.

Procedura izbora direktora SIPA-e mogla bi se odužiti s obzirom na to da SNSD, koji će biti dio nove vlasti na nivou institucija BiH, nema svoje ministre u Vijeću ministara BiH, već se na pozicijama ministara nalazi kadar SDS-a i PDP-a.

SNSD je ranije u nekoliko navrata isticao kako trenutni saziv Vijeća ministara BiH, koji legitimitet crpi iz izbora 2014. godine, a ne iz izbora 2018. godine ne bi trebao imenovati nove direktore na nivou državnih institucija.

Uprkos tome što u zakonima jasno piše da imenovanje direktora obavještajno-sigurnosnih agencija treba bit oslobođeno od političke pripadnosti, u BiH je ustaljena praksa da se za direktore bira kadar koji preferira određena politička stranka. To najbolje dokazuje činjenica da se često, prije završene procedure, unaprijed zna tačno ko će biti postavljen za direktora.

Izbora direktora, prema želji SNSD-a, može se u Vijeću ministara BiH blokirati glasovima HDZ-ovih ministara s obzirom na to da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović još prošle godine nakon sastanka s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom rekao kako HDZ na državnom nivou štiti interese bh. entiteta RS, a što je izazvalo žestoke reakcije funkcionera SDS-a.

Ako ne bude dovoljno volje da se sve do izbora novog saziva Vijeća ministara BiH izabere novi direktor SIPA-e, dužnost vršitelja dužnosti direktora SIPA-e nakon 5. novembra 2019. godine obnašati će zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević kojem mandat ističe tek 26. maja 2022. godine, a koji prema pisanju medija uživa podršku HDZ-a BiH.

Samo nekoliko dana nakon isteka mandata direktoru SIPA-e, tačnije 19. novembra 2019. godine, isteći će i mandat generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću, ali i zamjeniku generalnog direktora OSA-e Trifku Buhi i glavnom inspektoru u OSA-i Damiru Bevandi.

Još uvijek se u javnom prostoru uopće ne spominje imenovanje novog direktora OSA-e uprkos tome što je već jasno kako će doći do problema prilikom imenovanja novog rukovodstva najvažnije državne agencije, prije svega zbog blokada formiranja parlamentarnih komisija, koje provodi SNSD.