Institut za nestale BiH
0

Identifikovane 702 osobe u ovoj godini

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Institut za nestala lica BiH je u ovoj godini, prema preliminarnim podacima za cjelu BiH, ekshumirao 964 posmrtnih ostatatak dok je izvršena identifikacija 702 nestala lica - izjavio je danas šef Sektora za traženje ekshumacije i identifikacije Instituta Dušan Pavlović.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da se od ukupnog broja ekshumiranih, u 378 slučajeva radi o kompletnim tjelima, a u 586 slučajeva o nekompletnim ostacima kojima nedostaju dijelovi skeleta.

Pavlović je naveo da je od ukupnog broja ekshumiranih nekomplentih posmrtnih ostataka, njih 396 nađeno na lokalitetu jezera Perućac.

Navodeći podatke za Republiku Srpsku (RS), on je rekao da je ekshumirano 91 kompletnih i 27 nekompletnih posmrtnih ostataka, dok je identifikovano 32 lica, a 36 je pozitivnih preliminarnih DNK izvještaja.

Pavlović je ocjenio da generalno postoji napredak u procesu traženja, ali da to ne znači da je Institut zadovoljan, najavivši da se u narednom periodu očekuje napredak u tim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, problemi u traženju nestalih se ogledaju u nedostatku relevantnih informacija, a potom, kada se dobije informacija o lokaciji koja se pokaže tačnom i kada se nominira lokacija, onda se čeka izlazak tužioca, kojem je to vanredni posao, i vještaka sudske medicine na teren.

Pavlović je istakao da će od naredne godine ekshumacije biti u nadležnosti Tužilaštva BiH i da će biti određeni tužioci kojima će ekshmacije biti isključivi zadatak, a što će imati pozitivnog uticaja na brzinu i efikasnost u procesu radnji vezanih za traženje nestalih lica.
Kometarišući navode u izvještaju EU da je ekshumiran mali broj lica srpske nacinalnosti, on je rekao da se za to pitanje mora naći rješenja i da se u tom cilju vode određeni razgovori i preduzimanje konkretnih koraka kako bi se prevazišao taj problem.

Šef banjalučke Područne kancelarije ovog Instituta Milijana Bojić naglasila je da su se ti  navodi u pomenutom izvještaju našli u velikoj mjeri angažovanjem srpskih predstavnika u Institutu koji su "svugdje i na svim mjestima" iznosili i ukazivali na taj problem.

Ona je istakla veoma dobru sadanju ove kancelarije sa MUP-om RS u procesima traženja nestalih i to posebno sa  timom MUP-a koji se bavi istraživanjem ratnih zločina.

Iznoseći rezultate rada banjalučke kancelarije, Bojićeva je navela podatke po kojima je u prošloj godini indentifikovano 10, a u ovoj godini 11 lica, i da postoji 25 pozitivnih preliminarnih DNK izvještaja.

Prema njenim riječima, u ovoj godini je ekshumirano 78 kompletnih tijela i 32 nekompletnih, te da je od  osnivanja ova kancelarija Tužilaštvu BiH uputila 166 zahtjeva za naredbe o ekshumacijama pojedinačnih ili masovnih grobnica, od kojih nijedan zahtjev nije odbačen.

Bojićeva je navela da problem u radu banjalučke kancelarije predstavljaju uništena grobna mjesta i grobnice, njihovo premještanje, izmještanje posmrtnih ostataka i disperzija na više mjesta, ili se radi o mjestima grobnica koja se nalaze na još miniranom području.
Ona je navela primjer jame kod Bosanskog Petrovca u koju su ubačeni posmrtni ostaci više osoba na skoro 80 metara dubine, koji su potom zatrpani drvima i kamenjem i da će, kada to vremenski uslovi dozvole, biti veoma otežano prstup i sama eksumacija.