Sanski Most
0

Počela dvodnevna obdukcija i identifikacija ekshumiranih tijela

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Identifikacionom centru Šejkovača“ u Sanskom Mostu danas je počela identifikacija i obdukcija ekshumiranih tijela iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Bosanske krajine tokom proteklih godina, koja će trajati dva dana.

Danas bi trebala biti izvršena obdukcija 35 tijela, te identifikacija 33 tijela iz Prijedora, Bihaća, Ključa, Sanskog Mosta i Bosanskog Novog, čiji je identitet utvrđen DNK metodom, kazao je novinarima kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Po njegovim riječima, među njima je i šest tijela stradalih Bošnjaka iz mjesta Duljci kod Bihaća, koji su bili na radnoj obavezi. Nakon identifikacije, dokumentacija za sva 33 tijela bit će dostavljena Tužilaštvu BiH radi otkrivanja počinilaca, dodao je Mesić.

Tužilaštvo USK-a tokom protekle godine na području kantona, u suradnji s Institutom za traženje nestalih BiH, obavilo je 33 ekshumacije, od toga 21 s timom za traženje nestalih Ureda instituta u Bihaću, a 11 s banjalučkim uredom.

Tokom tih ekshumacija pronađena su 32 tijela, precizirao je Mesić, dodajući da su obavljene i tri reekshumacije tokom kojih je pronađeno pet tijela. DNK nalazi svih tijela poslani su ICMP-u i čekaju se rezultati.