{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Identični stavovi Radojičića i Šuvalova o nezavisnosti Kosova i Dejtonskom sporazumu

F
28.2.2008. u 12:31
0
0
Identični stavovi Radojičića i Šuvalova o nezavisnosti Kosova i Dejtonskom sporazumu
0
Identični stavovi Radojičića i Šuvalova o nezavisnosti Kosova i Dejtonskom sporazumu
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić i ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov ponovili su danas u Banjoj Luci identične stavove o nepriznavanju nezavisnosti Kosova te jasnu opredijeljenost za poštivanje Dejtonskog sporazuma u BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Radojičić je ponovo kazao da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva za RS te da Kosovo kao nezavisna država ne može biti priznato od BiH.

Upoznao je ruskog ambasadora o protestima u RS-u zbog proglašenja kosovske nezavisnosti uz žaljenje što je došlo do incidenata od kojih su neki bili usmjereni i prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Kada je u pitanju kominike Vijeća za implementaciju mira Radojičić je naglasio da je u tom dokumentu jače nego ranije izražena privrženost Dejtonskom sporazumu i neupitnost entiteta u BiH.

-To je jedna od bitnih poruka koja je bila ujedno i poruka parlamenta RS-a, kazao je Radojičić u izjavi novinarima nakon razgovora s ruskim ambasadorom.

Podsjetio je da je Vijeće dalo i listu zadataka BiH te naveo da želi da BiH u aprilu potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, što, prije svega, zavisi od zakona o reformi policije koji se nalaze u parlamentu BiH.

Kada su u pitanju drugi zadaci koji su zadati BiH od PIC-a, Radojičić je kazao da, ukoliko bi oni bili rješavani po Daytonu, što je osnovna sadržina kominikea, ta se pitanja mogu riješiti u roku od nekoliko mjeseci.

"Ukoliko na njima bude pokušaja, a bilo je do sada u smislu ozbiljne revizije Daytonskog sporazuma i rješavanja na drugi način, onda će to biti prostor za opstrukciju i beskonačan ostanak OHR-a", smatra predsjednik Skupštine RS-a.

Ambasador Ruske Federacije u BiH je rekao da je stav njegove zemlje da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i priznanje te nezavisnosti predstavlja kršenje međunarodnog prava, a ne stvaranje novog prava.

Šuvalov je naglasio da je uloga Rusije da stane u zaštitu međunarodnog prava, a kada je u pitanju BiH smatra da je međunarodno pravo u našoj zemlji predstavljeno Dejtonskim sporazumom.

Istakao je da je u BiH potrebno poštivanje Dejtonskog sporazuma, što je naglašeno i u deklaraciji Vijeća za implementaciju mira.

"Potvrđen je stav u tom dokumentu da treba nastaviti rad na tranziciji i predaji ovlaštenja bh. političarima i to mora da se desi uskoro", naglasio je ruski ambasador dodajući da su postavljeni i ciljevi koji se moraju ispuniti u skladu s Dejtonskim sporazumom.

On je dodao da "jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije stavilo pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja na dnevni red međunarodnog prava".

Ponovio je da u BiH treba raditi na dosljednom ispunjavanju Daytona da bi taj dokument štitio prava svih u BiH.

"Djelatnosti koje idu u suprotnosti s tim dokumentom i koje nisu njime predviđene ne vodi do tog cilja", naglasio je ruski ambasador.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: