Dogovorena saradnja
174

Ideja zlata vrijedna: Od Zenice do Banje Luke putem dugim 125 kilometara

D. Be.
Foto: Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Jučer je u Očaušu održan svečani susret i čin potpisivanja izjave i protokola o međusobnoj saradnji gradova Banje Luke i Zenica te Opština Kotor Varoš i Teslić.

Sve ove aktivnosti su vezane za buduću putnu komunikaciju Banja Luka - Zenica koja će iznositi cca. 125 kilometara.

Zamišljena ruta puta bi išla Zenica - Nemila - Bistričak - Kozila - Blatnica - Očuaš - Maslovare - Kotor Varoš - Banja Luka.

O ovome se danas oglasio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je podržao ideju.

"Uvijek podržavam projekte kada je u pitanju izgradnja autoputeva i puteva u Republici Srpskoj. Tako da podržavam i ideju izgradnje i rekonstrukcije puta od Maslovara prema Blatnici i dalje prema Podjezerima. Institucije RS-a su spremne da učestvuju sa 10 posto sredstava od ukupnog iznosa kojeg obezbijede pokretači te inicijative. Drago mi je da sam saznao da se od Banja Luke do Istočnog Sarajeva ide preko Zenice", napisao je.

Svi učesnici i govornici na skupu u Očaušu su se složili da je ovo svijetli primjer odnosa akademske zajednice prema društvenim procesima i prava svakog čovjeka na bolji i dostojanstveniji život.

Ovom činom potpisivanjem izjave i protokola o međusobnoj saradnji aktivnosti Studentske inicijative su okončane, a dalje aktivnosti na izradi zajedničkog projekta i njegove realizacije preuzele su navedene lokalne zajednice.

Izjave su potpisali Goran Kresojević, menadžer Grada Banje Luke u ime Grada Banje Luke, Munib Husejnagić savjetnik gradonačelnika u ime Grada Zenica, Zdenko Sakan načelnik Opštine Kotor Varoš i Milan Miličević u ime Opštine Teslić.

Svečanosti su još prisustvovali u ime Opštine Kotor Varoš Abid Kovačić predsjednik Skupštine Opštine i Radislav Petrušić, šef kabineta načelnika, a u ime Opštine Teslić Dubravac Mehmed potpredsjednik Skupštine Opštine, Goran Klječanin geodeta i Milovan Stanković zamjenik načelnika opštine.

U ime Studentske inicijative svečanosti su prisustvovali doc.dr.sci. Slobodan Jurić, profesor na Mašinskom fakultetu u Beogradu i Kiseljaku, prof.dr.matem. Nebojša Đurić, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, Safet Mujezinović, Radomir Jokić, Senad Pilav, Ranko Babić i Rifat Halilović bivši studenti Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Svečanost su vodili Milovan Stanković i Rifat Halilović. Prezentaciju pozitivnih aspekata komunikacije Banja Luka - Kotor Varoš - Očauš - Nemila - Zenica uradio je i obrazložio svojom prezentacijom Milovan Stanković zamjenik načelnika Opštine Teslić.

Istu je pripremao snimanjem cijele trase Goran Klječanin geodeta u Opštini Teslić u saradnji sa profesorom doktorom matematike Nebojišom Đurićem.

Poslije potpisivanja od strane predstavnika lokalnih zajednica izjavu i protokol su potpisali svi prisutnih na svečanosti cca. 30 učesnika sa aktivistima MZ Očauš Miloradom Đukarićem, Radetom Stankovićem na čelu sa doktorom Stojanom Smiljanićem.