{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


ICTY: Zahtjev za suspenziju suđenja Deliću do odluke o prosljeđivanju

F
5.7.2007. u 19:07
0
0
ICTY: Zahtjev za suspenziju suđenja Deliću do odluke o prosljeđivanju
0
ICTY: Zahtjev za suspenziju suđenja Deliću do odluke o prosljeđivanju
Tužilaštvo Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) podnijelo je u četvrtak predsjedniku ICTY-a zahtjev za imenovanje vijeća za prosljeđivanje koje bi razmotrilo zahtjev da se predmet Rasima Delića proslijedi vlastima Bosne i Hercegovine.
Tužilaštvo je istovremeno podnijelo zahtjev za suspenziju početka suđenja u predmetu Rasima Delića, dok ne bude donesena konačna odluka o zahtjevu za prosljeđivanje, saopćeno je iz Haškog suda.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, četiri dana prije početka suđenja bivšem zapovjedniku Armije BiH Rasimu Deliću, zatražila je prebacivanje tog suđenja u Bosnu i Hercegovinu.

Kao glavni razlog za svoj iznenadni zahtjev navela je da je predraspravni sudac sedmicu dana prije početka suđenja usmenim nalogom ograničio tužilaštvu i broj svjedoka koje može izvesti i vrijeme koje ima na raspolaganju za izvođenje dokaza optužbe.

Del Ponte je ocijenila da 55 svjedoka i 170 sati nije dovoljno za izvođenje dokaza za sve zločine za koje se tereti Delića.

U odobrenom vremenu tužilaštvo može izvesti dokaze za zločine počinjene samo na jednoj lokaciji tokom tri mjeseca, zaključila je tužiteljica napominjući da se upravo takve vrste predmeta predaju na suđenje lokalnim pravosuđima.

Delić je optužen za propust kažnjavanja počinitelja zločina nad zarobljenim bosanskim Hrvatima i pripadnicima HVO-a koji su se predali u selima Maline i Bikoši u općini Travnik u središnjoj BiH tokom rata 1992.-1995.

Također je optužen za propust sprečavanja zlostavljanja, ubijanja i dekapitacije vojnika Vojske RS-a u logoru Kamenica te za propust sprečavanja silovanja triju žena u istom logoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: