Sud BiH
9

Ibro Ćufurović priznao krivicu za ratovanje u Siriji

I. Č.
Foto: Sud BiH
Foto: Sud BiH
Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše je, uputivši pismeni podnesak Sudu BiH, priznao krivicu za ratovanje u Siriji, potvrdio je njegov advokat Senad Dupovac za Klix.ba.

Sud BiH je zakazao ročište o priznanju krivice za 18. decembar u 14 sati, kada će, uz ostalo, biti provjerena pismena izjava Ibre Ćufurovića, u smislu da li je donesena pod određenim pritiskom ili da li je bio pri svijesti prilikom priznanja krivice.

"Očekujemo da se nakon uloženih materijalnih dokaza zakažu završne riječi", kazao je Dupovac za Klix.ba.

Ćuforvić, odnosno njegov advokat, se prvobitno pismenim zahtjevom obratio Tužilaštvu da sklope sporazum o priznanju krivice, gdje je bila predložena sankcija od godinu i po do tri godine. Tužilaštvo je odbilo sporazum i nije dostavilo svoju ponudu.

"Poslije svjedočenja zaštićenog svjedoka, koji je ukazao na neke okolnosti što opterećuju Ibru Ćufurovića na način da neće moći dobiti oslobađajuću presudu, odlučili smo da on prizna krivicu", kazao je Dupovac.

Dupovac je podsjetio da je 28 povratnika iz Sirije do sada osuđeno te da su svi dobili zatvorske kazne od jedne do četiri godine, napomenuvši da su oni što su dobili četiri godine po više tačaka osuđeni.

"Niko od njih 28 nije dobio više od četiri godine", rekao je Dupovac.