Saznajemo
21

Ibro Ćufurović koji je iz Sirije deportovan u BiH borio se u redovima IDIL-a

Piše: A. D.
Osoba koja je, prema jutrošnjem saopćenju Tužilaštva BiH, deportovana iz Sirije u BiH, te koja se tereti za za krivična djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam je Ibro Ćufurović iz Donje Slapnice kod Velike Kladuše.

Naime, prema ranijim najavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića za portal Klix.ba on i još jedna osoba prvobitno su trebali biti vraćeni u BiH jer su se borili u okviru terorističke organizacije Islamska država (IDIL) u Siriji.

Riječ je i o Abdullahu Arminu Čurtu koji je prijetio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama.

U BiH deportovana osoba koja je boravila na sirijskom ratištu, pomoć pružila i Vlada SAD

Obojica su se našli u kampu Roj u Siriji gdje su završili kao kurdski zarobljenici i bili su pod nadzorom SAD-a. Za njima su u međuvremenu raspisane međunarodne potjernice. Prema ranijoj izjavi ministra Mektića, proces utvrđivanja identiteta je završen, te su predati Tužilaštvu odnosno Sudu BiH na dalje postupanje.

Za Ćufurovića se zna da je u Siriju otišao 2013. godine, nakon što je postao punoljetan. Ranije je čuvao ovce kod Bilala Bosnića koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam. Sumnja se da ga je on radikalizirao i pomogao mu da ode u Siriju. Tamo se oženio i dobio dvoje djece.

Na crvenoj Interpolovoj potjernici se, osim Ćufurovića nalazi još 11 muškaraca iz BiH koji se terete za terorizam. Prema dostupnim, ali nepotvrđenim informacijama, u Siriju i Irak je iz BiH otišlo 240 osoba i oko 80 djece.

Inače, ovu akciju je Tužilaštvo BiH sprovelo u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu