{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ibrahimpašić: Vijećnica spremna za Bečku filharmoniju, čeka se upotrebna dozvola

F
21.6.2014. u 14:32
10
7
Ibrahimpašić: Vijećnica spremna za Bečku filharmoniju, čeka se upotrebna dozvola
10
Ibrahimpašić: Vijećnica spremna za Bečku filharmoniju, čeka se upotrebna dozvola
Vijećnica je spremna za Bečku filharmoniju. Svi građevinski i ostali radovi u prostorijama Vijećnice i vanjsko uređenje oko objekta je završeno. Ostalo je samo još da Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH formalno izda upotrebnu dozvolu - potvrdio je Agenciji Fena direktor projekta uime nadzornog organa radova, firme "Safege" Hasan Ibrahimpašić.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dodao je da su 2. juna Gradskoj upravi Grada Sarajeva koja je nosilac građevinske dozvole predali dokumentaciju o završetku radova.

"Oni su tu dokumentaciju proslijedili Komisiji za tehnički prijem, a Komisija je Federalnom ministarstvu za prostorno uređenje dostavila zaključak da se može izdati upotrebna dozvola te da su radovi urađeni u skladu s projektom", objasnio je.

Ibrahimpašić je naglasio da je 16. juna potpisana takozvana Potvrda o privremenom preuzimanju radova i od tog trenutka počeo je trajati garantni period u roku od 365 kalendarskih dana.

Istakao je da je Vijećnica trenutno zatvorena za posjetitelje zbog tehničkih službi koje se pripremaju za dugo očekivani koncert Bečke filharmonije.

"Očekujemo da će Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH još formalno izdati upotrebnu dozvolu, nakon čega će se riješiti problem oko preuzimanja objekta. Mi smo završili sve što je obuhvaćeno našim ugovorom, a i više od toga", naglasio je.

Bečka filharmonija će, pod dirigentskom palicom Franza Welsera Mösta nastupiti u Sarajevu 28. juna na dan obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.
Na repertoaru Bečke filharmonije koja će nastupiti u obnovljenoj gradskoj Vijećnici u Sarajevu će biti djela Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurica Ravela.

Na koncertu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najpoznatiji filharmonijski orkestar svijeta izvest će i Himnu Evrope - muziku iz posljednjeg stava 9. simfonije Ludwiga van Beethovena (obrada Herbert von Karajan) te "Palme mira" - valcer Josepha Straussa.

U Sarajevu će nastupati 105 članova Bečke filharmonije.

Dirigent Franz Welser Möst rođen je 1960. godine u Linzu. Od 2010. godine je generalni muzički direktor Bečke državne opere. Prvi put je 2011. godine dirigovao Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije, te je na osnovu zapaženog uspjeha angažovan i 2013. kao dirigent Novogodišnjeg koncerta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: