Kultura
20

U Beču uživo prijenos koncerta iz sarajevske Vijećnice

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Koncert Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici 28. juna povodom 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju moći će gledati i publika u Beču, potvrđeno je Agenciji FENA u Uredu Grada Beča u Sarajevu.

Posjetioci festivala "Donauinselfest“ na Dunavskom otoku u Beču imat će priliku uživo pratiti dijelove koncerta, a po riječima direktora Bečke filharmonije Clemensa Hellsberga, velika želja im je da svojom muzikom svijetu prenesu poruku mira.

Bečka filharmonija će, pod dirigentskom palicom Franza Welsera- Mösta nastupiti u Sarajevu 28. juna na dan obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Na repertoaru Bečke filharmonije koja će nastupiti u obnovljenoj gradskoj Vijećnici u Sarajevu će biti djela Josepha Haydna, Franza Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmsa i Maurica Ravela.

Na koncertu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine najpoznatiji filharmonijski orkestar svijeta izvest će i Himnu Evrope - muziku iz posljednjeg stava 9. simfonije Ludwiga van Beethovena (obrada Herbert von Karajan) te "Palme mira" - valcer Josepha Straussa.

U Sarajevu će nastupati 105 članova Bečke filharmonije.

Dirigent Franz Welser- Möst rođen je 1960. godine u Linzu. Od 2010. godine Welser-Möst je generalni muzički direktor Bečke državne opere. Prvi put je 2011. dirigovao Novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije te je na osnovu zapaženog uspjeha angažovan i 2013. kao dirigent Novogodišnjeg koncerta.