Ministar nakon posjete Konjicu
0

Ibrahimović: Alarmantna je neuvezanost civilne zaštite entiteta

FENA
Muhamed Ibrahimović (Foto: Radio slobodna Evropa)
Muhamed Ibrahimović (Foto: Radio slobodna Evropa)
Helikopter Oružanih snaga i jutros je gasio požar, vidjeli smo da je oštećena ogromna površina šuma, požari su ugašeni, ali i danas su za Konjic u pripravnosti helikopter i cisterna Oružanih snaga , izjavio je danas ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović nakon obilaska požarišta na području Konjica.

On je naglasio da su Oružane snage posljednje u lancu odgovornosti za ovakve situacije, ali su uvijek pripravne u spašavanju dobara i ljudi.

  • Sat angažovanja helikoptera košta oko 5.000 KM, mi smo do sada za gašenje požara neplanski potrošili 30 tona goriva i bićemo inicijatori konferencije svih relevantnih faktora koji moraju biti uvezani za djelovanje u vanrednim prilikama, posebno alarmantna je neuvezanost civilne zaštite entiteta - upozorio je ministar Ibrahimović.

On i general major Ramiz Pleh, zamjenik načelnika zajedničke komande FBiH zajedno s načelnikom Općine Konjic Emirom Bubalom, danas su helikopterom Oružanih snaga BiH obišli požarišta Spiljani,Ljuta, Bukova glava, Borci i Glavatičevo.

  • Vatra tinja u velikim panjevima iznad Spiljana, vjetar je može razbuktati, akcija još nije u potpunosti završena i zato su vatrogasci i vojska i dalje u pripravnosti - rekao je u izjavi za FENU u helikopterskom nadlijetanju požarišta Husein Hodžić, pomoćnik načelnika Općine za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo kaže da su svi požari uzrokovani ljudskom nepažnjom ili namjernim paljenjem, a direktne štete samo u drvnoj masi procjenjuju se na preko 200 miliona KM.

  • Najviše je zakazao Kanton i njihova Civilna zaštita, Uprava za šume, a Općina je jedina podnijela teret - kazao je Bubalo.