|

Ibrahimagić i Sadiković o reviziji presude: Pravna i moralna, a ne politička stvar

Ibrahimagić i Sadiković o reviziji presude: Pravna i moralna, a ne politička stvar
46
F
FENA
22.2.2017. u 17:49
46
komentara
46

dijeljenja
Ibrahimagić i Sadiković o reviziji presude: Pravna i moralna, a ne politička stvar Međunarodni sud pravde
Profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Omer Ibrahimagić smatra da pitanje revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije treba posmatrati isključivo kao pravnu i moralnu stvar, nikako političku.
Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina ima moralnu obavezu podnijeti zahtjev ako je Sakib Softić još njen legitimni agent u Međunarodnom sudu pravde u Haagu te ako on ima nove činjenice koje Sud nije imao kad je donosio presudu 2007. godine.

Pod tim uvjetima, nove dokaze procjenjuje 14 sudija Međunarodnog suda pravde - od kojih svaki ima svoje pravno mišljenje - po savjesti i kvalitetu činjenica, napominje on.

Ne želeći ni na trenutak govoriti o meritumu jer ne zna ništa o eventualnim novim dokazima, napominje da su istina i pravda najbolji faktor pomirenja i pravni lijek, a ne politički kompromisi.

Profesorica na sarajevskom univerzitetu Lada Sadiković, povodom aktuelnog pitanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, izrečene u Međunarodnom sudu pravde u Haagu 2007. godine, ističe jedino da je apsolutno pravo čovjeka, odnosno države, koja je u ovom slučaju tokom proteklog rata podnijela ogromne žrtve, da iskoristi pravo na pravni lijek ako može.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...