BiH
46

Ibrahimagić i Sadiković o reviziji presude: Pravna i moralna, a ne politička stvar

FENA
Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde
Profesor emeritus na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Omer Ibrahimagić smatra da pitanje revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije treba posmatrati isključivo kao pravnu i moralnu stvar, nikako političku.

Njegovo je mišljenje da Bosna i Hercegovina ima moralnu obavezu podnijeti zahtjev ako je Sakib Softić još njen legitimni agent u Međunarodnom sudu pravde u Haagu te ako on ima nove činjenice koje Sud nije imao kad je donosio presudu 2007. godine.

Pod tim uvjetima, nove dokaze procjenjuje 14 sudija Međunarodnog suda pravde - od kojih svaki ima svoje pravno mišljenje - po savjesti i kvalitetu činjenica, napominje on.

Ne želeći ni na trenutak govoriti o meritumu jer ne zna ništa o eventualnim novim dokazima, napominje da su istina i pravda najbolji faktor pomirenja i pravni lijek, a ne politički kompromisi.

Profesorica na sarajevskom univerzitetu Lada Sadiković, povodom aktuelnog pitanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, izrečene u Međunarodnom sudu pravde u Haagu 2007. godine, ističe jedino da je apsolutno pravo čovjeka, odnosno države, koja je u ovom slučaju tokom proteklog rata podnijela ogromne žrtve, da iskoristi pravo na pravni lijek ako može.