BiH
1

Iako rasuti po svijetu, okupili se na proslavi 50 godina mature

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Tridesetak učenika nekadašnje banjalučke Učiteljske škole danas je proslavilo 50 godina mature.

Svečanost je počela okupljanjem u banjalučkom Domu penzionera gdje su nekadašnje školske kolege minutom ćutanja odale počast svim školskim drugovima koji nisu više među živima.

Bivše školske kolege pozdravio je Nikola Gojković, podsjećajući na školske dane, prijatelje i profesore.

Među bivšim maturantima je bio i ugledni književnik Ranko Pavlović koji je rekao da su davne 1963. godine Učiteljsku školu završila četiri odjeljenja.

"Rasuli smo se svuda po svijetu. U međuvremenu smo se povremeno sretali, ali ovo je prvi pravi skup maturanata na jednom mjestu", rekao je Pavlović.

Prisjećajući se mladosti i školovanja, Pavlović je istakao da je to bilo vrijeme entuzijazma, vrijeme kada su mnogi nakon završetka škole krenuli u sela da uče djecu, pomažu u izgradnji sela i da se uključuju u sve društvene aktivnosti.

On je dodao da je generacija 1963. dala pečat Učiteljskoj školi u Banjoj Luci, koja je upamćena po dobrom uspjehu i dobroj organizaciji.

Skupu maturanata pridružili su se i njihovi nekadašnji profesori Jovan Babić, Mirko Šindić i Verica Milosavljević.

Babić je rekao da su sve generacije banjalučke Učiteljske škole tih godina bile izvanredne, dodajući da se rado sjeća rada u toj školi, ne samo zbog čestitosti djece, već i kolega.

Učiteljska škola u Banjoj Luci otvorena je 1931. godine u zgradi današnjeg Prirodno-matematičkog fakulteta i postojala je do 1972. godine kada je zatvorena provođenjem novog zakona o pedagoškim akademijama.