BiH
13

Iako je turizam u ekspanziji studenti u BiH nisu zainteresirani za njegovo izučavanje

FENA
Razvoj održivog i međunarodno konkurentnog nacionalnog i regionalnog turizma koji doprinosi ekonomiji, zapošljavanju i kvaliteti života postavlja opravdane zahtjeve za izučavanje te oblasti na visokoškolskim ustanovama u BiH.

Turizam u BiH bilježi iz godine u godinu porast broja gostiju, noćenja, ali i širenje turističke ponude, međutim finansijski efekti tog porasta u ukupnom društvenom prihodu, su prema ocjenama stručnjaka, još uvijek veoma skromni.

Također, u sklopu ukupne politike visokoškolskog obrazovanja, postavlja se i pitanje koliko se turizam kao značajna ekonomska djelatnost, danas izučava na visokoškolskim ustanovama u BiH, te kakav je interes mladih za izučavanje cjelokupnog fenomena turizma, osobito utjecaja njegovog razvoja na ekonomiju, društvo i okoliš.

Kada je riječ o Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Osmanković ističe da je turizam na toj visokoškolskoj instituciji predmet naučne, akademske i istraživačke pažnje profesora, što pokazuju i dokazuju brojni radovi objavljeni u relevantnim međunarodnim naučnim časopisima, koje prate naučne baze.

"Ekonomski fakultet je realizirao veliki broj domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata koju su imale neposredno ili posredno turizam kao predmet i/ili problem istraživanja", izjavila je profesorica Osmanković Agenciji Fena.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu nudi na prvom, drugom i trećem ciklusu studija mogućnost obrazovanja u turizmu i za turizam. Programe su pripremili profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajevu samostalno i/ili u suradnji sa profesorima iz regije (na primjer Zagreba).

Međutim, kako ističe profesorica Osmanković, na strani potražnje za obrazovanje u toj oblasti do sada nije bilo odgovarajućeg interesa.

"Preciznije, od 1995. godine do danas smo imali samo jednu generaciju studenata koja je završila trogodišnji studij smjer Turizma. Ovi studenti su imali odlične rezultate. Formirali su posebno udruženje CIROT i veoma su aktivni. Većina je nastavila studij na drugom ciklusu u BiH ili inostranstvu. Poslovnu karijeru razvijaju u nevladinom sektoru, u turističkim udruženjima, turističkim agencijama, državnoj službi i drugim firmama koje se direktno ili indirektno bave turizmom. Poslije ove generacije, međutim, nije bilo interesa za studij turizma", kaže Osmanković.

Profesorica Osmanković također ističe da je interes studenata za izučavanje turizma u regionu, daleko veći nego u BiH, što pokazuju i podaci o broju upisanih studenata.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu doc. dr. Ljubiša Vladušić ističe da se na javnim univerzitetima u BiH izučavanje turizma svodi na određene smjerove prvog i drugog ciklusa studija, te podsjeća da je prije dvije godine na tom fakultetu pokrenut Studijski program: Turizam i ugostiteljstvo i već druga generacija studenata je upisana na taj studijski ciklus.

"Prve godine je jedva upisano 20 studenata, dok je ove školske godine interes bio izuzetno velik te je upisan ograničen broj od 90 studenata. To na neki način šalje poruku da ono što je komparativno značajno za BiH kao što je turizam, možemo i trebamo realizovati ali prije toga moramo i edukovati one koji će te komparativne prednosti i iskoristiti", kazao je dekan Vladušić.

On je istaknuo da je osim infrastrukture i politika u oblasti turizma veoma važno ko će realizovati koncept razvoja turizma kao djelatnosti čiji nosioci mogu i trebaju biti mladi i školovani ljudi.

Realizacija tog koncepta, kako ističe, Vladušić, će dovesti do toga da će uz porast broja i turista i dana boravka sasvim sigurno, kao u drugim zemljama koje bilježe ogroman turistički prihod, rasti i prihod od turizma u BiH širenjem palete usluga i tzv. vanpansionskom ponudom.