Posao
0

Sektor turizma šansa za novo zapošljavanje kadrova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni zavod za zapošljavanje ima u planu realizaciju određenih projektnih aktivnosti koji za cilj imaju brzu obuku i osposobljavanje osoba zainteresiranih za rad u turizmu, kako u BiH tako i u zemljama regiona.

Kako je rečeno Agenciji Fena u Federalnom zavodu za zapošljavanje u turizmu kao privrednoj grani od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu postoji veliki prostor za napredak.

"Nažalost, u ovoj oblasti, do sada, nije postignut onaj nivo razvijenosti koji je moguć s obzirom na potencijal koji postoji, a time ni nivo potražnje radne snage niti zaposlenosti. Očekivati je da će, u periodu koji predstoji, potražnja za radnom snagom u ovoj privrednoj grani biti sve veća", ističu iz Federalnog zavoda za zapošljavanje te naglašavaju da još postoji velika neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada u sektoru turizma.

U Federalnom zavodu nemaju podataka o broju osoba na evidenciji nezaposlenih, koje bi mogli raditi u turizmu, budući da evidencija u Federaciji BiH nije centralizirana nego se vodi po kantonima.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske na evidencijama nezaposlenih u 2013. godini evidentirano je 115 visokoobrazovanih kadrova iz različitih oblasti turizma.

Kako je rečeno Agenciji Fena u tom zavodu od ukupnog broja prijavljenih (115) na osnovu zaposlenja brisane su 42 osobe i to: 11 diplomiranih menadžera turizma, 16 diplomiranih turizmologa, 13 diplomiranih ekonomista za turizam, sport i rekreaciju te dva diplomirana menadžera hotelijerstva.