Nije sve ispunjeno
125

Iako je potpisan sporazum, odluka o trodnevnom štrajku u školama u Sarajevu ostaje na snazi

A. Ku.
Saudin Sivro i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Saudin Sivro i Nihad Uk (Foto: Vlada KS)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH Saudin Sivro potpisali su danas Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata u 2024. godini.
Ovim sporazumom ugovorne strane utvrđuju visinu osnovice za obračun plata za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo za 2024. godinu u iznosu od 385 KM. Kako je navedeno, osnovica će se primjenjivati od 1. januara ove godine.

Ugovorne strane su saglasne da će, u slučaju izmjena i dopuna Budžeta KS za 2024. godinu i povećanja istog, pregovarati o osnovici većoj od 385 KM.

Međutim, kako je Sivro potvrdio za Klix.ba nastavljaju se aktivnosti za realizaciju štrajka u predškolskim i ustanovama osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Predviđeno je da štrajk upozorenja traje 29., 30. i 31. januara u vremenskom periodu od 7:30 do 9:30 sati.

Sivro je kazao da će Sindikat odustati od štrajka isključivo ukoliko do narednog ponedjeljka Vlada KS udovolji njihovim zahtjevima.

"Aktivnosti oko štrajka upozorenja se nastavljaju jer nijedan od 12 zahtjeva nije realiziran. Danas smo imali pregovarački sastanak timova Vlade i Sindikata. Vlada je predložila povećanje koeficijenta od marta sedam posto ili od četvrtog mjeseca osam posto. Međutim, Sindikat ostaje pri stavu da koeficijenti prosvjetnih radnika trebaju biti povećani za 10 posto", zaključio je Sivro.