BiH
1k

Zeničani okončali proteste i poručili: Danas smo se borili za Tuzlu, a sutra za sve nas

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Blizu 300Zeničana danas je više od dva sata protestovalo ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona kako bi pružili podršku Tuzlacima koji već drugi dan protestuju zbog obespravljenih radnika. Zeničani su na kraju protesta poručili da će i sutra izaći na ulice.

Kako javlja reporter portala Klix.ba iz Zenice, građani su se prvo okupili ispred zgrade Vlade ZDK-a, a zatim blokirali glavnu saobraćajnicu u gradu tražeći da im se obrati premijer ZDK Munib Husejnagić, što je on i učinio.

Istakao je da se solidariše s njima i da ih razumije.

"Ja sam ovdje tek šest mjeseci. Stanje se ne može promijeniti preko noći. Jer za dugovanja koja su nastala kriva je Vlada prije mene", istakao je Husejnagić, dodavši da razumije ljude koji traže svoja prava i solidariše se s njima.

Premijer ZDK-a rekao je da će uraditi sve što je njegovoj moći da se stanje barem malo promijeni. Okupljeni su od njega tražili da sikoristi svoj utjecaj i urgira da se oslobodi Tuzlak Aldin Širanović koji je uhapšen tokom jučerašnjih protesta.

U jednom trenutku došlo je do incidenta na mirnim protestima koji je izazvao nepoznati muškarac koji je, izlazeći iz zgrade Vlade ZDK-a, udario jednog demonstranta što je kod građana izazvalo negodovanje, te je morala intervenirati policija kako bi smirila situaciju.

Okupljeni su ispred zgrade Vlade ZDK uzvikivali "Lopovi, izađite napolje", ali nikakvih odgovora nije bilo s obzirom da su neki ministri napustili zgradu Vlade ZDK i prije početka protesta.

Među okupljenima smo zatekli studenta Emira Serdarevića koji je kazao da su se okupili kako bi se solidarisali s Tuzlom.

"Svi mi mamo svoje solane i firme koje su u stečaju tako da je Tuzla svugdje u BiH", rekao je Serdarević, te dodao da će se članovi neformalnih grupa večeras sastati kako bi dogovorili masovnije proteste.

Demonstranti su na kraju pozvali nezaposlene, demobilisane borce i sve obespravljene da i sutra u 13:00 sati izađu na ulice.

"Ovo danas je bila borba za Tuzlu, a sutra će biti za sve nas", poručeno je sa protesta u Zenici.

Solidarnost su izrazili i pripadnici MUP-a ZDK koji su u više navrata reagovali na način kako bi demonstracije protekle u najboljem redu i kako ne bi bilo incidenata.