BiH
115

I vi možete potpisati donorsku karticu i spasiti nečiji život!

Klix.ba
Donorska kartica je jedini način na koji osoba za vrijeme života može potpisati saglasnost da nakon smrti poklanja svoje organe onima kojima su najpotrebniji i time spasiti nečiji život.

U BiH postoje tri transplantaciona centra - u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci, ali se zbog malog broja donora, te neriješene zakonske regulative, vrši jako mali broj transplantacionih zahvata.

U sklopu obilježavanja Evropskog dana darivanja i presađivanja organa, u subotu 18. oktobra 2014. godine, u periodu od 12 do 14 sati ispred sarajevske Katedrale, građanima će biti omogućeno da potpisivanjem donorskih kartica postanu potencijalni darivatelji organa.

Javno potpisivanje donorskih kartica, te upoznavanje sa ovom tematikom putem promotivnih materijala i ove su godine omogućili Donorska mreža i Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

"Hronične bubrežne bolesti su porastu, situacija je već duže vrijeme alarmantna, a dijalizni pacijenti ovise od dijalizi u prebukiranim centrima. Ilustracije radi, nedavno provedeno istraživanje u Sarajevu pokazalo je da od 400 testiranih pacijenata njih 30 ima neku od bubrežnih bolesti, a da nisu znali za to. Slijedite primjer deset hiljada bh. građana koji su u proteklih 15 godina potpisali donorske kartice imajući na umu da i njihov život jednog dana može ovisiti o nečijoj donorskoj kartici", poručuju iz Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.