|

"I Ustav naše zemlje ignoriše ljudska prava"

"I Ustav naše zemlje ignoriše ljudska prava"
0
S
Sarajevo-x.com
10.12.2009. u 13:39
10
komentara
0

dijeljenja
"I Ustav naše zemlje ignoriše ljudska prava" Lamija Tanović
Na Međunarodni dan ljudskih prava predsjednica Liberalno demokratske stranke BiH, Lamija Tanović, skrenula je pažnju javnosti da se u našoj zemlji, i pored činjenice da je članica Vijeća Evrope i da je prihvatila Evropsku povelju o ljudskim pravima, ljudska prava ne poštuju.
"Njih ignorira prije svega najvažniji dokument naše zemlje, njen ustav. Istina, taj ustav nisu niti napravili niti usvojili naši građani. On je nametnut u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma kojeg su donijele predstavnice EU i SAD, te naša dva susjeda Srbija i Hrvatska prije 14 godina", piše Tanovićeva.

"Prema Dejtonskom ustavu svi građani BiH nisu ravnopravni. Nekima od njih su čak uskraćena neka osnovna ljudska prava. Njihova mogućnost da biraju i budu birani na razne važne funkcije u zemlji zavisi od njihovog etniciteta i od mjesta gdje žive. Ovako grube povrede osnovnih ljudskih prava ne postoje nigdje u svijetu, a pogotovo je neobično da su dokument sa takvim propustima stvorili predstavnici zemalja visoke demokratije. Zahvaljujući takvom ustavu pored ostalog učenici u BiH školama su segregirani. Vjerovatno nigdje drugdje ne postoje tzv. 'dvije škole pod jednim krovom', što je masovna pojava u BiH", istaknuto je u saopštenju.

Tanovićeva ispred LDS-a urgira na one koji su napravili i nametnuli ustav BiH da "moraju najhitnije moguće poraditi na njegovoj promjeni u smislu njegovog usklađivanja sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima."
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...