U toku je kampanja
58

I u Sarajevu bilbordi uoči izbora u susjedstvu: "Hrvatska nikad jača na karti Evrope"

B. R.
Predizborni bilbord u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predizborni bilbord u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prije tri dana je počela kampanja za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Kampanja nije izostala ni u Bosni i Hercegovini, gdje više od 300.000 stanovnika ima pravo glasa.

Predizborni bilbordi su i u Sarajevu, a dominiraju bilbordi vladajuće koalicije u Hrvatskoj, a koju čine HDZ, HDS, HNS i HSU. Na bilbordu je fotografija Zvonke Milasa, nositelja liste spomenute koalicije za Bosnu i Hercegovinu, odnosno dijasporu kao posebnu izbornu jedinicu.

Milas je dugogodišnji državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske. Ranije je bio na još nekoliko značajnih funkcija, među kojima je predsjednik Programskog vijeća HRT-a. Osim Milasa, na listi vladajuće koalicije je još 13 kandidata.

Hrvatska vladajuća koalicija se biračima u Bosni i Hercegovini, odnosno dijaspori obraća sa sloganom "Hrvatska nikad jača na karti Evrope! Za sve izazove".

Dijaspora bira tri sabornika, a HDZ-u je do sada uspijevalo da njihovi kandidati budu među sva tri sabornika izabrana u dijaspori. Osim vladajuće koalicije, kandidate u dijaspori ima još nekoliko političkih subjekata, među kojima su Most i Možemo. Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su zakazani za 17. april.