I. Sarajevo: Stotine građana zastavama i ikonama protiv crnogorskog zakona o vjeroispovijesti

I. Sarajevo: Stotine građana zastavama i ikonama protiv crnogorskog zakona o vjeroispovijesti
65
I. P.
16.2.2020. u 19:17
463
komentara
65

dijeljenja
1/15 Foto: T. S./Klix.ba
2/15 Foto: T. S./Klix.ba
3/15 Foto: T. S./Klix.ba
4/15 Foto: T. S./Klix.ba
5/15 Foto: T. S./Klix.ba
6/15 Foto: T. S./Klix.ba
7/15 Foto: T. S./Klix.ba
8/15 Foto: T. S./Klix.ba
9/15 Foto: T. S./Klix.ba
10/15 Foto: T. S./Klix.ba
11/15 Foto: T. S./Klix.ba
12/15 Foto: T. S./Klix.ba
13/15 Foto: T. S./Klix.ba
14/15 Foto: T. S./Klix.ba
15/15 Foto: T. S./Klix.ba
U Istočnom Sarajevu večeras je održan skup podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vjernicima u Crnoj Gori, a zbog kontroverznog zakona za koji se smatra da narušava vjerska prava Srba u toj susjednoj državi.
"Ovdje smo da dignemo svoj glas otpora protiv nepravednih i zlonamjernih ljudi koji su pravdu uzeli u svoje ruke. Naše jedinstvo i naša sloga sa braćom i sestrama Crne Gore neće stati ni malaksati dokle god bezakonje ne bude povučeno", rečeno je u istočnom Sarajevu pred nekoliko stotina građana koji su nosili zastave, ikone i baklje.Skup je zapravo bio molebdan u kojem su se susreli vjernici sa četiri litije koje su se danas održale u Istočnom Sarajevu. Molebdan i litije su vidovi molitvi u pravoslavlju, s tim da je molebdan često masovniji, dok litiju podrazumijeva i povorka.

"Cetinje i Podgorico, pozdravlja vas Istočno Sarajevo, Lovćene i Durmitore, pozdravlja vas Jahorina i Romanija", poručeno je sa skupa koji je održan na mjestu gdje će biti izgrađen trg "Srbija".


Okupljanje i poruke okončane su skandiranjem "Ne damo svetinje".

Podsjećamo, potez crnogorskih vlasti, odnosno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a koji navodno narušava prava SPC-a, naišao je na veliko neodobravanje u regiji.U BiH ono se manifestovalo kroz ovaj i slične skupove, te raspravu o položaju Srba u Crnoj Gori koja će se održati u Narodnoj skupštini RS i kroz Dodikovo odbijanje potpisivanja odobrenja posjete Mile Đukanovića Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (463)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...